Više saznajte u ovotjednoj emisiji Informera.

Svi računaju da je Hrvatska bogata vodom, no dostupno je tek oko 2 tisuće kubika pitke vode po osobi godišnje. Dio je tih izvora dan u koncesiju, a statistika kaže da je 13 prirodnih mineralnih i izvorskih voda dano u koncesiju 9 poduzeća koja godišnje plate tek oko 13 milijuna kuna naknade. Istodobno, flaširana je voda oko tisuću puta skuplja od one iz vodovoda. Informer istražuje kakvo je stanje tržišta.



Već neko vrijeme bujaju cijene stanova - kako najma, tako i kupnje. I nije to samo hrvatska posebnost. Naime, suvremeni turizam iz središta europskih gradova istiskuje starosjedioce i cijene najma diže u nebo zbog čega studenti, ali i cijele obitelji ostaju kratkih rukava. Stoga su mnogi gradovi, uključujući i Berlin, odlučili ograničiti cijene najma. Naime, računa se kako je podnošljivo da najam i režije odnose trećinu neto plaće, već 40% približava ljude opasnosti od siromaštva.



Nedavno je propao Thomas Cook, najstarija turistička kompanija u svijetu koja je brojala gotovo 200 godina. Sve tvrtke prije ili kasnije odumru, no bit će to mnogo prije ako nisu spremne na promjene u vremenima stalnih promjena. O tome zašto je transformacija važna i kako je provesti na način da ljude stavi u središte procesa govori Jim Hemerling, alfa i omega transformacija globalnih kompanija.



U Hrvatskoj puši više od 30% stanovništva starijeg od 15 godina, a ukupno je više od milijun pušača. Ako računamo da svatko u prosjeku popuši kutiju cigareta dnevno, godišnja potrošnja pojedinca premašuje 8 tisuća kuna. Stoga ne čudi da cvjeta sivo tržište rezanoga duhana. On je, naime, desetak puta jeftiniji, a država je u 10 godina izgubila oko 2% BDP-a poreznih prihoda. Informer otkriva može li država dobiti bitku protiv duhanskoga sivog tržišta.

Poduzetnik, poslovni anđeo, ljubitelj brzina, član Vijeća za gospodarska pitanja Predsjednice i još štošta drugo. U rubrici 'Moj novac' gost je Davorin Štetner.



'Informer' donosi više u ovotjednoj emisiji u subotu Novoj TV i nedjelju na Doma TV-u. Propuštene epizode pogledajte besplatno na novatv.hr.

 

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju