Više saznajte u ovotjednoj emisiji Informera.

Veledrogerije su zaprijetile obustavom isporuka lijekova bolnicama ako se neplaćeni dugovi ne počnu rješavati, a dospjeli su dugovi premašili 3 milijarde kuna. To otvara nekoliko pitanja, a odgovori će se tražiti u idućim emisijama, počevši s pitanjem je li problem u upravljanju i bi li bolnicama trebali upravljati menadžeri umjesto, recimo, ginekologa.



Hrvati godišnje utaje 3,5 milijarde eura poreza ili oko 26 milijardi kuna, što je više od proračuna za zdravstvo. To pokazuje istraživanje Europskoga parlamenta. Na razini Europske unije utaji se čak oko 800 milijardi eura. Zanimljivo, Hrvati čak i nisu najgori, štoviše, prema učinkovitosti prikupljanja poreza smjestili smo se na sredini europske ljestvice. Informer otkriva koje poreze ne volimo plaćati i gdje ih radije platimo.

Naravno, državi nikako da padne napamet jednostavna matematika – niži porezi, više novca u državnoj blagajni. Istodobno, javni sektor u velikoj mjeri taj novac troši nenamjenski, bez pameti, kontrole i kazne, čak i onda kada ih Državna revizija upozori. No, s izmjenama Zakona o državnoj reviziji, to bi se moglo promijeniti.



Kada kažemo mula, obično pomislimo na životinju, potom na švercere droge ili barem na najnoviji film Clinta Eastwooda. No virtualno je doba iznjedrilo i financijske mule, osobe koje svjesno, no često i nesvjesno, pomažu oprati i transferirati novac na nelegalne račune.



Kao i svemu ostalome, i u upravljanju turističkim prostorom država se pokazuje iznimno lošim menadžerom. Studija o održivosti turizma, koju je izradio domaći tink tank, pokazuje da smo prostor opteretili s dvostruko više korisnika i pitanje je vremena kada će balon, koji čini čak 20% BDP-a, puknuti. 



'Informer' donosi više u ovotjednoj emisiji u subotu Novoj TV i nedjelju na Doma TV-u. Propuštene epizode pogledajte besplatno na novatv.hr.

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju