Više saznajte u ovotjednoj emisiji.

Nema zemlje za poljoprivrednike. Novi Zakon o poljoprivrednome zemljištu, koji su hrvatske vlade do danas mijenjale više od 10 puta, dodjelu državnoga zemljišta prebacuje na lokalnu razinu. No oko milijun i stotinu tisuća hektara neće stići u ruke proizvođača, štoviše mogli bi i ostati bez one koju sada obrađuju. Jedinice lokalne samouprave uglavnom nisu donijele Programe raspolaganja zemljom, a u većini njih površinu su po pojedinome proizvođaču ograničili. Informer istražuje više o kaosu novoga zakona.

Temeljno su obilježje kapitalizma ciklusi, pa se s krizama suočavamo otprilike svakih deset godina. Krajem prošle godine taman smo zaokružili taj ciklus od posljednje krize, pa malo koga čudi što se pojavljuju mnogi upozoravajući znakovi nove.

Ne treba mnogo pameti da se shvati kako su udruženi proizvođači na tržištu jači od pojedinačnih. No kako nitko ne voli riječi koje kotiraju iz bivšega sustava, recimo zadruge, tradicionalne se industrije okupljaju u klastere. Informer otkriva kako oni funkcioniraju u drvnoj industriji.

Crvena potiče ljubav i akciju, zelena smiruje i upućuje na zdravlje, žuta asocira na optimizam, bijela na nevinost. Nije, dakle, svejedno koje boje nosimo i što njima poručujemo drugima. Posebno je to važno u odnosima, i privatnima i poslovnima. Informer otkriva koje boje odabrati kada ugovaramo posao ili pokušavamo osvojiti radno mjesto.

'Informer' donosi više u ovotjednoj emisiji u subotu 12. siječnja na Novoj TV i nedjelju 13. siječnja na Doma TV-u. Propuštene epizode pogledajte besplatno na novatv.hr.

 

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju