Više saznajte u ovotjednoj emisiji

Građevinske tvrtke u Hrvatskoj suočile su se s nizom problema, od nestašice radne snage do rasta cijena materijala. Sve to prouzročilo je zastoj u građevinarstvu, a građevinari po dosadašnjoj regulativi nisu mogli tražiti aneks ugovora. Upravo zato je Vlada, na inicijativu Hrvatske gospodarske komore, donijela „Zaključak o postupanju radi ublažavanja posljedica poremećaja cijena građevinskog materijala i proizvoda“.

 

Aktualnosti iz različitih područja, među kojima izdvajamo da je danas potrebno čak sto tisuća kuna više za izgradnju kuće zbog porasta cijene željeza, u gospodarskom tjednom komentaru donosi ekipa Informera.

U sklopu provedbe projekta „Knjiga svima i svuda“ u Zagrebu je održan 43. Interliber. Ono što je svakako stavilo fokus na ovogodišnje održavanje jest situacija u kojoj se nalaze nakladnici i tiskarska branša. Skočila je cijena papira i sirovina na tržištu, a više pogledajte u ovotjednom Informeru.

 

Nakon prošlotjednog priloga u kojem smo govorili kako čak polovina poduzetnika propadne u prvih pet godina poslovanja, što se naziva i „dolina smrti“, ovoga tjedna u Informeru donosimo priču o paušalnim obrtnicima.

 

Veliki poremećaji se događaju na inozemnom tržištu, a to se odražava ne samo na cijenu namirnica i sirovina, već i na cijene transporta. Primjerice, jedan kontejner izvan EU zone je s 1000 skočio na 10 - 15 tisuća dolara. Mogu li se naši proizvođači nositi s time, u odnosu na one iz drugih članica EU, otkrila nam je Milka Kosanović, direktorica odnosa s članstvom u HUP-u.

25 milijardi eura europskih sredstava nam je dostupno u sljedećem financijskom razdoblju. Koji nas izazovi nadolazećeg perioda iz područja javne nabave očekuju, doznajte u Informeru.

 

U šestoj epizodi emisije Startaj Hrvatska gledatelji su imali priliku pogledati poduzetničku priču prijatelja sa zagrebačke Savice, koji su ujedinili snage te su se odlučili na proizvodnju bezalkoholnog pića s aktivnom Kombucha gljivom.

Emisiju "Informer" pratite subotom u jutarnjem terminu na Novoj TV! Propuštene emisije pogledajte besplatno na novatv.hr.

 

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju