Više saznajte u ovotjednoj emisiji Informera.

Od 28 zemalja Unije u njih čak 17 velik dio stanovnika živi u energetskome siromaštvu. Očekivano, to su zemlje juga i istoka Europe, među njima i Hrvatska. Stoga su Društvo za oblikovanje održivog razvoja, FER i Grad Zagreb pokrenuli projekt Fer rješenja za bolju zajednicu s ciljem smanjenja udjela siromašnih kućanstava. Kako točno pomažu na terenu?



Činilo se da se s globalizacijom krećemo prema pojednostavljenju, jedna vlada, jedna banka ili barem jedna valuta. Dolar i euro korak su u tome smjeru. No, umjesto da se broj valuta u svijetu smanjuje, on raste. Može li monetarni pluralizam odgovoriti na pitanje zašto je valuta sve više? Ili možda stalne krize koje traže inovativna spašavanja?

Tijekom ove pandemije ubrzano smo učili lekcije o digitalizaciji, ali i pravima i pravilima koja se ne mogu zaobilaziti samo zato što su na online platformi. Takva je stvar i s autorskim pravima. Donedavno su se vodile žučne rasprave oko EU direktive o autorskim pravima na jedinstvenome digitalnom tržištu. Dio kritičara i dalje misli da se tako ograničavaju slobode i uvodi cenzura. Je li stvarno tako?



Nije tajna da smo, uz časne pojedine iznimke, ne-inovativna nacija. Dijelom i zato što većina inovatora ne radi u privatnim nego državnim tvrtkama. Privatne su inovativne tvrtke usamljeni otoci, ne i pravilo. To itekako oblikuje ukupan rezultat zemlje, jesu su najuspješnija i najbogatija društva upravo ona koja potiču inovacije.



'Informer' donosi više u ovotjednoj emisiji u subotu Novoj TV i nedjelju na Doma TV-u. Propuštene epizode pogledajte besplatno na novatv.hr.

 

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju