Više saznajte u ovotjednoj emisiji Informera.

Za Europom zaostajemo u mnogočemu, pa tako i u produktivnosti. Trenutno smo na 75% prosjeka Unije. Prisilno je porasla tek u krizi, ali ne zbog uvođenja novih tehnologija i inovacija, nego zbog otpuštanja u privatnome sektoru, zbog čega su preostali zaposlenici radili barem za dvoje. No, niska produktivnost ipak je rezultat nečega drugog, a Informer otkriva zbog čega smo sami sebe zakucali na dno Europe.



Sve se češće preispituje smisao i budućnost kapitalizma kao takvog. No, iz tiska je netom izašla jedna posebna knjiga: Capitalism, alone. Autor je cijenjeni srpski ekonomist Branko Milanović koji živi i radi, među ostalim, kao profesor u New Yorku. Nijedan prijevod ne zvuči tako autentično kao na izvornome jeziku, pa naziv nismo ni prevodili. Naime, prvi put u povijesti svijetom vlada jedan, jedini ekonomski, ujedno i društveno-socijalni sustav – kapitalizam. Informer otkriva što je u tome dobro, a što loše.



Društvene su mreže odavna postale odličnim marketinškim alatom, no algoritmi sve češće izbacuju tvrtke iz sponzoriranih sadržaja koje možemo vidjeti na svojem zidu. Tako objave koje su imale velik doseg gube vidljivost, pa privatni profili postaju mjesta reklamiranja tvrtke ili proizvoda, brišući tako granicu između privatnoga i poslovnog. Je li sve to po zakonu, otkrijte u Informeru.



Znamo da ne ulažemo u tehnologiju i inovacije, no iznimke uvijek postoje. Mjesto gdje umjetna inteligencija postaje domaća stvarnost danas je FER na kojemu je pokrenut i Centar za umjetnu inteligenciju. Osim na razvoju industrijskoga robota na FER-u razvijaju i razne druge projekte, recimo one za razvoj sustava autonomnih vozila, ali i sve popularnijih chatbotova.



Još je kao 13-godišnja ljepotica spakirala kofere i otišla preko bare kako bi se bavila modelingom. No jedna od naših najuspješnijih manekenki nije se oslanjala samo na ljepotu. S vlastitom modnom linijom i slastičarnicom postala je poduzetnicom. Ljupka Gojić Mikić gošća je koja u rubrici Moj novac otkriva koliko troši na krpice, kako vodi svoje financije, a pokazuje i pokoji modni trik.

'Informer' donosi više u ovotjednoj emisiji u subotu Novoj TV i nedjelju na Doma TV-u. Propuštene epizode pogledajte besplatno na novatv.hr.

 

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju