Više saznajte u ovotjednoj emisiji

Otvaraju li ili zatvaraju nove tehnologija radna mjesta? Razvijaju li se brže od društva? Što je s tehnološkim viškom? Dio je to problematike koju smo analizirali sa stručnjacima i znanstvenicima. S obzirom na razvoj te sveprisutnu digitalizaciju kompariramo kojom brzinom tehnologija napreduje u odnosu na društvo.

 

Pronalazak adekvatne, kvalificirane i educirane radne snage težnja je svakog poslodavca, a ako u tome sami nisu uspješni obraćaju se headhunterima. Engleski je to i već ustaljen naziv za lovce na uspješan kadar. U ovotjednoj epizodu Informera doznajte koji je točno njihov posao, ali i koliko godišnje radnika promjeni tvrtku.

Je li sluškinja ili gospodarica individualno je, no prihvaćena definicija novca jest - specifična mjera ili svojevrsna roba za koju se može kupiti svaka druga roba. Kada s djecom pričati o novcu, treba li im dati džeparac i koliko te ostale tabu teme otvaramo s vrsnom poznavateljicom financijskih prilika u Hrvatskoj.

Govorili smo o digitalizaciji i novim tehnologijama, a sada je vrijeme za staro, ali vrijedno zanimanje. Iako strojevi djelomično preuzimaju radna mjesta ono što ne mogu su stvoriti unikatne kovane predmete kakve radi obrtnik Franjo Vinković. Osim što ih kuje, također ih i restaurira, a njegov obrt jedan je od rijetkih kovačkih preostalih u Hrvatskoj.

U ovotjednom komentaru govorimo o intelektualnom vlasništvu i izumima, analiziramo plaće u ICT sektoru s obzirom na spol, a donosimo i novosti turističke sezone.

U Americi se uglavnom dogovara bruto, a kod nas neto plaća, no znate li razliku? Koji vam iznos sjeda na račun, a koji odlazi na poreze i ostale dohotke te što je zapravo jedan od razloga izbjegavanja povišica pogledajte u ovotjednom prilogu Informera.

Emisiju "Informer" pratite subotom u jutarnjem terminu na Novoj TV! Propuštene emisije pogledajte besplatno na novatv.hr.

 

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju