Više saznajte u ovotjednoj emisiji

Iz dana u dan medijske retke puni pojam inflacije. Kako cijene rastu, raste tako i inflacija, no pitanje je kojom brzinom? Hrvatska narodna banka objavila je kako potrošači imaju subjektivan osjećaj da je porast cijena veći nego što doista jest, a ekipa Informera istražila je koliko visoka inflacija treba biti da stanje postane alarmantno.

 

Kreditni rejting neovisno je mišljenje rejting agencija o sposobnosti i odlučnosti države da podmiri svoje obveze. Određuje se pomoću raznih pokazatelja kao što su BDP po glavi stanovnika, javni dug te saldo proračuna. Je li pozitivna ocjena Hrvatske u 2021.godini bila očekivana s obzirom na to da se agencijama koje ga određuju zamjera percipiranje prošlosti, a tek u manjoj mjeri sagledavanje budućnosti? Informer ima odgovor.

 

Svake se godine 1. siječnja s nestrpljenjem iščekuju porezne promijene. Lani je to nestrpljenje bilo opravdano, no ove za njega nema razloga. Povećanje minimalne plaće glavna je promjena koja je stupila na snagu s 1.1.2022., a koje se novosti tiču poslodavaca doznajte u Informeru.

 

Nakon recesije koja je započela u 2009. i trajala sljedećih pet godina uslijedio je pozitivan zamah u gospodarskom smjeru, koji je nažalost zaustavljen u 2020. godini i to ne uzrokom u samoj ekonomiji već kao posljedica vanjskog šoka. Informer istražuje kako su se s time nosili gospodarstvenici u 2021., ali i kakva su očekivanja u 2022.godini.

 

Nakon poduzetničkog osvrta slijedi i onaj psihološki o komparaciji 2021. i 2022. godine. Poslovna trenerica Tea Zavacki objasnila nam je fenomen siječnja koji je s jedne strane najdepresivniji mjesec, a s druge prepun očekivanja, nadanja i poslovnih pothvata. Koji su najveći poduzetnički izazovi po njenom iskustvu te sanjaju li naši poduzetnici prevelike ili premale snove otkrila je za Informer.

 

Dobar liječnik zlata vrijedi - no koliko je godina studiranja , edukacije, iskustva, ali i novaca potrebno da od kirurga početnika čim prije postanu kirurzi koji samostalno obavljaju zahvate, možemo samo nagađati. Jedno je sigurno, naši liječnici zbog boljih uvjeta odlaze van, a oni koji ostaju unatoč obimu posla, ulažu svoja znanja i sredstva te u suradnji s akademskom zajednicom specijalizantima osiguravaju besplatnu i moderniju edukaciju, vrijednu i do nekoliko desetina tisuća eura.

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju