Više saznajte u ovotjednoj emisiji 'Informera'.

Poslovna se klima ogleda prije svega u pristupu provođenja zakona i pravilnika, dakle u kažnjavanju poduzetnika. S obzirom na to da se proračun baš i ne puni kaznama, ovotjedni Informer provjerava koja je svrha takvog ponašanja.

Poreznim izmjenama država nastoji smanjiti teret poduzetnicima. No, kada to i učini zakomplicira im život dodatnom birokracijom. Upravo se to dogodilo odlukom da poduzetnici s manje od 3 milijuna kuna prihoda mogu prihode obračunavati prema stvarno naplaćenim računima.



Dio su troška i plaće, a poduzetnici često ističu kako bi voljeli da država sreže trošak bruto plaće - ne neto, ono što radnici dobiju na ruke. No, malo koji zaposlenik razumije da je njegova puna plaća upravo bruto iznos, poslodavci samo u njihovo ime uplaćuju doprinose. Informer donosi priču o tome zašto je važno znati razliku između jednog i drugog iznosa.

Razlika između visine plaća u javnom i privatnom sektoru navodi na zaključak da je većina plaća previsoka u odnosu na razinu BDP-a, ali i u odnosu na usporedive zemlje, posebno one dinamičnije i donedavno zaostalije, a istraživanje Europskog sindikalnog instituta pokazuje da to baš i nije tako.



Već je nekoliko godina u modi kupovati rabljenu odjeću. No, suprotno očekivanju, to se ne događa zbog cijene. U takvim se trgovinama sve češće traže kvalitetni, unikatni komadi, a pomalo se širi još jedan trend – iznajmljivanje dizajnerske odjeće.

'Informer' donosi više u ovotjednoj emisiji u subotu 13. siječnja na Novoj TV i nedjelju 14. siječnja na Domi TV. Propuštene epizode pogledajte besplatno na novatv.hr.




 

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju