Više saznajte u ovotjednoj emisiji Informera.

Podaci koje prikupljaju razna javna tijela morali bi biti javni i dostupni, i to ne samo novinarima. No praksa pokazuje da je to rijetko tako, pa često puta moraju intervenirati i sudovi. No dostupnost podataka nije samo stvar javnosti, nego i ekonomije jer bi dostupni podaci mogli otvoriti tisuću radnih mjesta. S obzirom na iskustvo Informerovih sugovornika, male su šanse biti otvoreno ijedno.



Središnja je vlast još uvijek najjača društvena snaga, a država čini oko dvije trećine gospodarstva, pa mnogi liberali tvrde kako Hrvatska kapitalizam nije ni omirisala. Drugi upozoravaju kako se model temeljen na potrošnji i državnim investicijama davno izlizao i da nam treba novi. Negdje između države i tržišta smjestio se ekološko socijalno tržišni model. O njemu priča ekonomist Dragomir Sundać.



Nije uobičajen izbor za Informer, no činjenica da je tijekom emisije 'Ples sa zvijezdama' u očima javnosti doživio preobražaj, i to točno onakav kakav želimo gospodarstvu, svakako zavrjeđuje nekoliko minuta. Pa kako zarađuje, koliko štedi i na što troši, otkriva Marko Grubnić.

S obzirom na demografske trendove, ne trebaju nam ni vrtići ni škole, trebaju nam domovi za stare i nemoćne. Red za domove, doduše uglavnom one jeftinije, državne, dug je cijelo desetljeće. No čak si i takve, uz subvencioniranu cijenu, sve manje starih može priuštiti. Dakle, svi mi koji ćemo raditi do 67. godine, dom moramo početi tražiti deset godina ranije. 



'Informer' donosi više u ovotjednoj emisiji u subotu Novoj TV i nedjelju na Doma TV-u. Propuštene epizode pogledajte besplatno na novatv.hr.

 

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju