'Informer' donosi više u ovotjednoj emisiji u subotu na Novoj TV i nedjelju na Doma TV-u.

Agrokor je, nažalost, još uvijek top tema čiji se utjecaj na ukupno gospodarstvo u ovome trenutku ne može izmjeriti. 'Informer' ipak propituje – hoće li i koliko utjecati na BDP, ali i na kreditni rejting zemlje? Kako će reagirati investitori na selektivnu primjenu prava? S kakvim ćemo se ožiljcima izvući?

Europska komisija teoretski bi mogla osujetiti Lex Agrokor zbog mogućeg narušavanja tržišne utakmice. To se vjerojatno neće dogoditi jer u cijeloj Uniji nije bilo poslušnije zemlje. Naime, Hrvatska je peta prema brzini prepisivanja direktiva. Drugim riječima, doslovno smo slijepo preuzeli krute okvire, bez pokušaja da se izborimo za vlastito gospodarstvo!



Država nam je skupa i za to ne možemo optužiti nijednu direktivu. Koliko je skupa, ekipa 'Informera' pokazuje na primjeru, na jediničnoj cijeni nekog proizvoda ili usluge. Na primjer, koliko, mikro proizvođačima prirodne kozmetike ostane od cijene koju naplate za jedan proizvod? Gledatelji imaju priliku doznati u ovotjednoj emisiji.



Prodor tehnologije u ekonomiju omogućio je, između ostaloga, i pojeftinjenje usluga. To znači da je pojeftinila i cijena rada. Ono što je za potrošače sjajna vijest, za zaposlene u ekonomiji dijeljenja znači više rada za manje novca. 'Informer' je istražio koja se rješenja nude kako prelazak na nove uvjete tržišta ne bi značio dodatno izrabljivanje ljudi.

Gotovo polovicu hrane bacamo. Istodobno, više od 800 tisuća Hrvata ima dohodak ispod granice rizika od siromaštva. Stoga ne čudi pojava food outleta. Ekipu 'Informera' zanimalo je kako takva trgovina nabavlja robu, kako se određuju cijene i je li riječ o nelojalnoj konkurenciji.



'Informer' donosi više u ovotjednoj emisiji u subotu na Novoj TV i nedjelju na Doma TV-u. Propuštene epizode pogledajte besplatno na novatv.hr

 

 

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju