Više saznajte u ovotjednoj emisiji.

 I najnovija zbivanja oko Agrokora potvrđuju tezu mnogih da je, unatoč veličini i sistemskome značenju, trebao u stečaj. Bilo bi to dobro rješenje kada stečaj ne bi trajao godinama i kada bi on značio drugu priliku, a ne likvidaciju. Informer propituje zašto je tome tako, među ostalim, i na slučaju Name čiji stečaj još nije završen. Počeo je prije 18 godina, a troškovi su dosegnuli 2 milijarde kuna. Stečajeva je koji traju dulje od desetljeća 80-ak.

O parafiskalnim smo nametima svi toliko pričali da bi ih svaka normalna vlast davno srezala. Među tim su troškovima i oni javnih bilježnika, službe koja je u hrvatski pravni poredak uvedena davne 1993. Te su poslove nekada obavljali u općinama. Ondje, naravno, broj zaposlenih nije smanjen, ali je zato uskome krugu privatnika omogućena lagana zarada. Kolika točno?

Vrijeme pomame za kreditima davno je zaboravljeno, no kako se tržište nekretnina oporavlja, a negdje valja i živjeti, u rubrici Moj novac gledatelji će moći vidjeti što je bolje ili isplativije – zadužiti se, primjerice, za 80 tisuća eura za neki prosječni stan ili plaćati najam? Najam u takvome stanu stoji oko 350 eura, rata 20 godišnjeg kredita oko stotinu eura više.

Izvoz u ukupnome BDP-u zemlje sudjeluje s oko 50%. U zemljama bivšega istočnog bloka čak 70 do 80%. No i to što izvozimo, posebno nakon krize, sve je teže naplatiti, posebno ako je riječ o osvajanju novih tržišta i novih kupaca. Zbog nesigurne naplate sve se češće poseže za osiguranjem izvoznih potraživanja.

Već se neko vrijeme nosi teza da ne postoji privatno i poslovno. U vrijeme dostupnosti poslodavcu ili samome sebi ako smo pokrenuli vlastiti biznis, posao se prelijeva na naše ukupno vrijeme. Htjeli-ne htjeli, drugi dijelovi naših života s vremenom počnu patiti. Je li moguće uravnotežiti privatno i poslovno?


 

'Informer' donosi više u ovotjednoj emisiji u subotu 19. svibnja na Novoj TV i nedjelju 20. svibnja na Domi TV. Propuštene epizode pogledajte besplatno na novatv.hr.

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju