Više saznajte u ovotjednoj emisiji Informera.

Što god mislili o američkim prosvjedima koji se šire i po Europi, jedno se pitanje opet nameće samo od sebe: zašto su Hrvati jaki na jeziku, ali u praksi potpuno anemični? Okupiti više od tisuću ljudi koji glasno traže ono što zdrav razum nalaže uglavnom je nemoguća misija. Je li stvar u glavi, naslijeđu, prevelikoj politiziranosti ili nečemu četvrtome?

Svi su se digli na noge zbog urušavanja turizma koji čini oko 20% BDP-a. Nitko ni glasa nije pustio zbog ostalih 80% gospodarstva u kojemu pretežu proizvodnja i izvoz. Izvozna je potražnja već pala, doduše statistika to još nije zabilježila, podaci su dostupni samo za prvo tromjesečje. No, ne bude li država shvatila da raznim mjerama obilato treba potaknuti izvoz, bit ćemo u višestruko većem problemu nego da se uruši samo turizam.



Nisu, naravno, ugroženi samo izvoznici, ugroženi su svi, a ponajviše mikro i mali poduzetnici koji u pravilu nemaju financijske pričuve da prežive nekoliko mjeseci. Mnogi od njih upravo stavljaju ključ u bravu - uz standardne hrvatske nebuloze, recimo to da su vlasnici dužni sami sebi isplaćivati doprinose, iz nula prihoda, sve dok se firma ne zatvori!



U potresu je najgore prošao centar Zagreba u kojemu su se masovno urušili dimnjaci. Oni su se najčešće koristili za grijanje plinom. No, kako je europska, dakle i naša obveza, prijeći na održive načine grijanja, prilika je to da Zagreb u svoju obnovu uključi i energetsku tranziciju odnosno novi, održivi sustav grijanja.



'Informer' donosi više u ovotjednoj emisiji u subotu Novoj TV i nedjelju na Doma TV-u. Propuštene epizode pogledajte besplatno na novatv.hr.

 

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju