Više saznajte u ovotjednoj emisiji Informera.

Iako se svi zbog krize ponašamo pomalo šizofreno - htjeli bismo istodobno izdašnu pomoć države, ali da se pri tome ona ne zadužuje i ne širi minus u proračunu - činjenica je da je Hrvatska među zemljama koje su najbolje reagirale štiteći gospodarstvo. Prema obuhvatu mjera i visini intervencije šesti smo u Uniji, a zahvaljujući poticajima, nezaposlenost je u travnju u odnosu na lanjski travanj porasla samo 1,6%. Informer istražuje kako stojimo u odnosu na druge.



Još malo mjerenja. Svaki put kada netko anketno mjeri korupciju, uvijek smo u vrhu. To nimalo ne čudi, jer još od vremena Gucića, Kutle ili Sanadera, pa sve do Josipe Rimac, znamo da sve padne u pravnome procesu i da osude uglavnom izostaju. A ukradeni se novac nikada ne oduzme. Pa zdrav razum pita: u čemu je problem?



Da nije bilo poticaja za očuvanje radnih mjesta, sigurno bi nastao pomor i tvrtki i zaposlenosti. No, kako to biva s našom birokracijom i u ova tri-četiri mjeseca koliko se isplaćuju poduzetnici su doživjeli svašta, primjerice da se mora isplatiti direktorska plaća iako su prihodi nula kuna ili da pravo na poticaje nema nitko tko je pokrenuo nešto svoje nakon 29. veljače.



Bez obzira na to što smo se s pandemijom dobro nosili, znamo da nam je zdravstveni sustav u rasulu. Znamo to ponajbolje onda kada treba platiti neki skupi lijek za rijetku bolest. HZZO takve teško stavlja na listu, pa se tada uglavnom okrećemo humanitarnim akcijama. Naime, stavljanje lijeka na listu stoji i vremena i novca: pacijenti nemaju vremena, a sustav nema novca. No, što ako rješenje – kada su u pitanju rijetke bolesti – postoji, jer i iskustva u drugim zemljama već postoje?



U vrijeme kada previše ljudi strahuje za svoja radna mjesta ili u najmanju ruku za plaće, pričati o mobingu sigurno nije popularno. No, kako veli stara izreka: kada ako ne sada, tko ako ne mi? Jer, prema istraživanju, najmanje je svaki četvrti zaposlenik mobingiran. To bi trebalo brinuti i vlasnike i menadžment, jer je to siguran put i u pad prihoda tvrtke.



'Informer' donosi više u ovotjednoj emisiji u subotu Novoj TV i nedjelju na Doma TV-u. Propuštene epizode pogledajte besplatno na novatv.hr.

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju