Više saznajte u ovotjednoj emisiji Informera.

Iako je Vlada u dva navrata donijela mjere za spas gospodarstva, dojam da stvarno zna koji je cilj i na što bi se trebalo fokusirati uporno izostaje. Štoviše, čini se kao da nitko u Vladi ne razumije da već sada imamo najmanje tri šoka koji egzistiraju istodobno – šok ponude, šok potražnje i šok negativnih očekivanja. Vladimir Čavrak, profesor s Ekonomskog fakulteta upozorava da nije vrijeme za štednju i da bi, ovisno o dubini i dužini trajanja krize, moglo trebati dvostruko više novca od Vladine ponude.



Osim što smo ovogodišnji Uskrs proveli zatvoreni unutar vlastitih zidova, obilježio ga je i velik porast cijena, znatno veći od uobičajenoga za taj blagdan. No, ni to nije sve. Rast cijena ne prati blagdanski kalendar, one su i nakon Uskrsa ostale visoke. Informer istražuje je li to novi trend.

Mnogi ekonomisti već neko vrijeme predlažu da HNB počne tiskati novac, odnosno da izravno počne kreditirati državu. To je ključna prednost preostalog monetarnog suvereniteta koji članice europske monetarne unije nemaju. No, HNB zasad ne razmišlja o tome, a intervencije su usmjerene smirivanju tečaja i osiguranju likvidnosti banaka i to unatoč tomu što transmisijski mehanizam prelijevanja novca iz banaka poduzećima i građanima u krizi nikada nije dobro funkcionirao.



Iako nitko pojma nema ni koliko će trajati ni kako će završiti virusna kriza, većina pretpostavlja da osim pada plaća i otkaza, tržištu rada prijeti još jedan poremećaj – povratak emigranata. Ekonomisti računaju da bi ih se moglo vratiti oko 50 tisuća. Nadležno ministarstvo ne raspolaže podacima o broju povratnika, no anketa na terenu pokazuje da povratak baš i neće biti masovan. Štoviše, i oni koji su se morali vratiti jer su u inozemstvu ostali bez posla planiraju što brži bijeg natrag.



'Informer' donosi više u ovotjednoj emisiji u subotu Novoj TV i nedjelju na Doma TV-u. Propuštene epizode pogledajte besplatno na novatv.hr.

 

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju