Više saznajte u ovotjednoj emisiji Informera.

Iako je na izbore za Europski parlament izašlo manje od trećine Hrvata, analitičari nisu nezadovoljni. Uostalom, na najvažnije, parlamentarne izbore izađe jedva polovica birača, pa nitko nije iznenađen slabom izlaznošću. No, na najvažnije pitanje zašto Hrvati tako nerado izlaze na sve izbore još nema odgovora.

Iako nas EU izbori nisu pretjerano zanimali, europski nam je novac itekako zanimljiv. Trebalo je vremena da poduzetnici uhvate ritam i način kandidiranja za ta sredstva, no sada kada su se navikli, do njih teško dolaze. Ne samo zato što je od ukupnog iznosa tek oko 10% namijenjeno konkretnim biznisima, nego i zato što država u raspisivanju natječaja i njihovoj evaluaciji kasni.



Nalazimo se u uzlaznome dijelu poslovnoga ciklusa, no ne rastemo kao nekada 4 ili 5%, plafon se rasta spustio na 3% zbog čega smo se zacementirali gotovo na dnu Europe. S druge strane, iako javne financije izgledaju bolje nego ikada i deficit je smanjen, prihodi i rashodi opet rastu znatno brže od gospodarstva. Svoj komentar na ovaj fenomen dala je zamjenica guvernera, Sandra Švaljek.



U rubrici 'Moj novac' Nikola Žinić, dizajnerski, komunikacijski i reklamni stručnjak, otkriva kako živi, na što troši, što voli, kako se opušta, koliko štedi te što mu je važno u životu.



Iako poslodavci fleksibilizaciju tržišta rada još uvijek ističu kao jedan od najvažnijih razloga slabe konkurentnosti, podaci pokazuju da se ona u praksi davno dogodila. Štoviše, kratkotrajni i rad na određeno u Hrvatskoj postaju nova normala i po tome smo gotovo europski rekorderi, posebno među mlađom radnom snagom.



'Informer' donosi više u ovotjednoj emisiji u subotu Novoj TV i nedjelju na Doma TV-u. Propuštene epizode pogledajte besplatno na novatv.hr.

 

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju