Više saznajte u ovotjednoj emisiji Informera.

Ministarstvo gospodarstva u obračun s administrativnim nametima kreće već treći put. Novi akcijski plan predviđa smanjenje troškova za više od 600 milijuna kuna. Ne znamo hoće li nas i koliko to pogurati primjerice na ljestvici Doing business, no krećemo s prvom točkom koju ljestvica prepoznaje kao problem – broj dana koje poduzetnici izdvajaju za obračun i plaćanje poreza i neporeznih nameta.

Da su samo te dvije priče u pitanju, bili bi jasni sve češći vapaji javnosti da vlast hitno odluči državu voditi kao poduzeće – produktivno, efikasno i štedljivo. No, iako smo među lošijim ekonomijama Europe, Informer otkriva zašto znak jednakosti između države i poduzeća nije najpametniji način na koji bismo stigli ostale.

 

Dovoljno je samo spomenuti poljoprivredne poticaje da većina ekonomista padne u depresiju. Jer poticaji, na način kako ih mi dijelimo, više služe za socijalno zbrinjavanje nego za poticanje proizvodnje. No tehnologija i tu mijenja stvari, jer se u provjeru namjenskoga korištenja poticaja kreće dronovima.

U vremenu 4. industrijske revolucije nekome može biti smiješno kada se prerađivačka industrija spominje kao iznimno važna. Mi smo svoju uglavnom potaracali, za razliku od Njemačke koja raste upravo na industriji. Dok ne osvijestimo da je rast isključivo na turizmu kula u pijesku, Informer donosi priču o tome zašto je prerađivačka industrija važna.

 

Koji god zakon krenemo prekrajati, pokaže se još gorim od prethodnoga. Novi Ovršni zakon umjesto da smanji agoniju blokiranih, on je uvećava; umjesto da ukine Finu i javne bilježnike u postupku, on im daje veću ulogu; umjesto da pojeftini postupak, on ga poskupljuje. Informer istražuje kakve su šanse da barem nešto od prijedloga iz e-savjetovanja bude prihvaćeno.


 

'Informer' donosi više u ovotjednoj emisiji u subotu 19. siječnja na Novoj TV i nedjelju 20. siječnja na Doma TV-u. Propuštene epizode pogledajte besplatno na novatv.hr.

 

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju