Više saznajte u ovotjednoj emisiji Informera.

Globalnu ekonomiju pokreće potrošnja. A temelj je svake potrošnje mali čovjek, kupac, o kojemu su pametne države poput Njemačke ili Danske itekako vodile računa. Hrvatska se njima posvećuje tek posredno, preko pomoći poduzetnicima. No, ako obični ljudi nemaju čime kupovati, a uskoro neće imati, ugasit će se i ponuda, dakle tvrtke, usluge i proizvodnja. Ako su poduzetnici zadovoljni državnom pomoći kako tek stoje zaposlenici?

Nimalo neizvjesno osiromašenje društava nakon pandemije, ali i sve veći jaz između bogatih i siromašnih u razvijenim državama i bez nje na javnu scenu vraća ideju univerzalnog temeljnog dohotka. Škotska, Španjolska, Kanada, Amerika – sve je više zemlja koje se nakon Finske spremaju isprobati tu ideju ili o njoj razmišljaju. Može li Hrvatska financirati takvu ideju?

Dizelaši polako odlaze u povijest, no pitanje je godina kada ćemo i benzince pospremiti u muzeje i zamijeniti ih električnim vozilima. Zasad su vozila na održivi pogon običnim smrtnicima preskupa, no njihov broj ipak raste. A plan je s vremenom u njih spremati viškove energije, pretvoriti ih u – baterije na kotačima.

Za što se onda borimo ako se ne borimo za kulturu, zavapio je svojedobno Churchill. Ali ne primjerice i gradonačelnik Bandić koji je kulturi odlučio uskratiti redovna sredstva za život. Kultura u krizi očito nikome nije prioritet, no ako život svedemo na osnovne fiziološke potrebe, uskoro ćemo se pitati: a gdje su boje života?

'Informer' donosi više u ovotjednoj emisiji u subotu Novoj TV i nedjelju na Doma TV-u. Propuštene epizode pogledajte besplatno na novatv.hr.

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju