Više saznajte u ovotjednoj emisiji Informera.

Plaće u javnome i privatnom sektoru toliko su dugo u raskoraku da se nitko ni ne sjeća kada se problem pojavio. One u privatnome, naravno, zaostaju. Osim kada su u pitanju visokoobrazovani – oni koji rade kod privatnika zarađuju više – što za javnu i državnu upravu nije dobro, jer tako nikada neće zadržati najbolje kadrove. Ima li u toj usporedbi išta što sugerira promjenu? 

Zakon o radu treba u nove izmjene, prije svega zbog radnih mjesta koja su se izmjestila kod kuće. No, nije to ni jedini ni ključni razlog zbog kojeg poslodavci traže omekšavanje rigidnoga zakona, potpuno neprilagođenog novom vremenu. U međuvremenu se tržište samo regulira, pa imamo nove trendove koji koriste rupe u zakonu. 



Znamo da u civiliziranome svijetu postoje granice vrijednosti darova koje političar može primiti. Kod nas to baš i nije u điru, mi volimo imovinske kartice, no iz dosadašnjih se primjera baš i ne može zaključiti da su korisne. Doduše, bilo je zbog njih napuštanja ministarskih pozicija, ali samo zato što je prilikom popunjavanja kartice nakratko zatajilo sjećanje na posjed neke nekretnine. Za prvi milijun nitko ne pita, zar ne?



Prehrambena industrija jedna je od ključnih koja izravno utječe na još dvije strateške grane, turizam i poljoprivredu. No, i s krizom i bez nje ta industrija godinama zaostaje za konkurencijom i gubi radna mjesta. I dok se u javnosti sve češće spominje reindustrijalizacija, prehrambeni sektor prilično dobro pokazuje zašto to teško ide.



Pandemija još traje, no nećemo čekati njezin kraj da se vrati rubrika Moj novac, samo u malo izmijenjenome ruhu. U dvotjednom ćemo ritmu predstavljati žene u biznisu, sve njihove borbe, nedoumice i uspjehe. Led razbija Kristina Ercegović, vjerojatno najpoznatija među poduzetnicama koje ih i sama gura što više može.



'Informer' donosi više u ovotjednoj emisiji u subotu Novoj TV i nedjelju na Doma TV-u. Propuštene epizode pogledajte besplatno na novatv.hr.

 

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju