Više saznajte u ovotjednoj emisiji!

Povratka na staro nikada neće biti. Predugo traje širenje straha s premalo stvarne potvrde u virusnim brojkama za ovakvo stiskanje globalne ekonomije. Posljedice će biti nesagledive, ekonomske, sociološke i psihološke.

Što se sve promijenilo i što će se teško, vjerojatnije nikada, vratiti na staro, pri čemu prije svega mislimo na ugrožavanje slobode i demokracije. Sve se brže digitaliziramo, čemu je sigurno pomogla i korona. No, digitalizacija je ovisna o pristupu mreži što sve nas izlaže kibernetičkim napadima ili u najmanju ruku tehničkim problemima. Koliko je to ozbiljno potvrdilo se nedavno tehničkim kvarom telekoma na čije su telefonske linije oslonjene sve ključne državne službe. Može li se i kako bilo od kvarova ili kibernetičkih napada zaštititi barem ključna infrastruktura?

Malo je toga profitiralo u korona krizi, no ako nešto od pandemije raste, a ne pada, to je internet trgovina. Veliki su lanci web prodaju davno uključili u prodajni sustav, no s pandemijom se transformiraju čak i najmanji trgovci. Ne samo da su prodaju prebacili u virtualni prostor – nego on postaje trajni prodajni kanal.

Kada se pokreće vlastiti posao često se pokaže ključnim ponuditi ideju kakva još nije realizirana na tržištu. Upravo se time rukovodila poduzetnica Branka Novosel koja je, kao osnivačica škole stranih jezika, u Hrvatsku dovela znanstvene programe koji omogućavaju učinkovitiji rast djece i odraslih. Među ostalim, podučava mentalnu aritmetiku.

Pandemija je mnoge teme istisnula iz javnoga života, pa su tako i start-upovi izašli iz mode. No Grad Zagreb ipak nije odustao od njih, pa se i ove godine održava predakceleracijski program Startup factory. Bilo bi doista šteta da se odustalo, jer zanimljivih je projekata koji čekaju tržišnu potvrdu doista respektabilan broj. 

Emisiju "Informer" pratite subotom u jutarnjem terminu na Novoj TV!

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju