Više saznajte u ovotjednoj emisiji Informera.

Dva Hrvata, najmanje tri ekonomske teorije. No, s jednim se zdravorazumskim stavom teško ne složiti – kada prijeti recesija nije vrijeme za štednju. A Vlada je očito odabrala upravo to, pa među ostalim, štedi i na javnim nabavama. Dio su procesa javnih poziva i nabava i EU natječaji. Informer istražuje jesmo li si zabili autogol i blokirali nužno potrebna sredstva.



Potrošnja je u svakoj recesiji ključna aktivnost, jer ako se ne troši nema nikakva razloga za otvaranje ili očuvanje radnih mjesta. I dok smo u vrijeme karantene uglavnom kupovali hranu, redovi kod otvaranja prije svega modnih trgovina možda daju naslutiti da se potrošnja neće odmah ispuhati. Doduše, impulzivna kupnja nakon popuštanja karantene mogla bi u idućim mjesecima dobiti pljusku. Jer, plaće se neće tako brzo vratiti na pred-korona razine.



Već dugo u Europi ne stanuje ni solidarnost ni suradnja, nema čak niti zajedničkih epidemijskih mjera. Svaka je zemlja prepuštena sebi. Ta činjenica može još nekako preživjeti koronu, ali krizu koja stiže razjedinjena je zajednica nesposobna preživjeti. Kako će tek krizu preživjeti Hrvatska koja se iz posljednje izvlačila najdulje od svih i kojoj svi sada prognoziraju najveći pad?



Iako je fizička distanca većini teško pala, rad od kuće baš i nije. Odjednom smo shvatili ne samo da trebamo zaustaviti suludi ritam rada nego i da sveukupno možemo raditi manje, a produktivnije. Dio zaposlenih i nakon omekšavanja mjera ostaje raditi od kuće, a nas je zanimalo kakve bi to sve koristi i uštede donijelo i vlasnicima i zaposlenicima.

'Informer' donosi više u ovotjednoj emisiji u subotu Novoj TV i nedjelju na Doma TV-u. Propuštene epizode pogledajte besplatno na novatv.hr.

 

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju