Više saznajte u ovotjednoj emisiji Informera.

Hoće li Milana Bandića najveći projekt dosad, izgradnja zagrebačkoga Manhattana, stajati fotelje? Ne samo da je nadležno ministarstvo opiralo projekt, jer ne odgovara GUP-u, nego su i kršene brojne druge procedure. Uz sve to, ni projekt ni njegovu financijsku analizu nitko nije vidio.



Znate već da je najčešće korištenu riječ 'uhljeb' nemoguće prevesti na engleski. Jednostavno, tu smo riječ izmislili za vlastite potrebe. Osim što označava osobu koja u javnome sektoru obično ništa ne radi, a zaposlena je prema političkome, rodijačkom ili nekom drugom ključu, ona ujedno podrazumijeva da ta osoba za svoj posao ne preuzima ni mrvu odgovornosti. No, neodgovornost nije nikakva specijalnost uhljeba. Odgovornost ne preuzimaju niti oni koji su tom riječju etiketirali ljude, pa se komunikacija otela svakoj kontroli.



U rubrici Moj novac Martina Marčinko razgovarala je s komunikacijskim stručnjakom Božom Skokom s kojim je popričala o tome koliko se PR i novinarstvo sudaraju, kakav je ukupni PR naših političara, koji su najbolje brendirani grad i osoba, ali i primjerice je li mu draži rodni Ljubuški ili poslovni Zagreb.



Serijal o srednjoškolskim inovacijama završavamo s ekipom s kojom smo i započeli. Učenici samoborske strukovne škole, one koju je pohađao i Mate Rimac, sada su studenti prve godine, a iza sebe imaju ne samo razne nagrade za inovacije nego i start-up tvrtku. Upravo očekuju ugovaranje serijske proizvodnje pametne utičnice.



Vjerojatno niste osvijestili, no kada kupujete za gotovinu sigurno ćete kupiti manje. Peglanje kartice nekako izaziva manje grižnje savjesti. No kako god kupujete barem su dvije zajedničke crte – kupnja je rijetko kada racionalna, a kada kupujemo očekujemo zadovoljstvo. Pa, kakva je to tajna veza psihologije i novca?

'Informer' donosi više u ovotjednoj emisiji u subotu Novoj TV i nedjelju na Doma TV-u. Propuštene epizode pogledajte besplatno na novatv.hr.

 

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju