Više saznajte u ovotjednoj emisiji Informera.

Za tjedan dana opet krećemo na glasovanje, no ovoga se puta poruke većine stranaka čine dosad najmanje smislenima. U vrijeme pandemije i gospodarskoga urušavanja kakvo nikada prije nije viđeno umjesto o praznome proračunu, o novim nužnim mjerama pomoći stranke izlaze s retorikom potpuno neprikladnom čak i za ovu balkansku močvaru.



Virus očito nikamo nije otišao, a s njim niti potreba da se zemlje zatvore u svoje granice i sa što manje trgovinske razmjene pokušaju biti samodostatne. Hrvatska si takvo što ne može priuštiti, jer doslovno ni u čemu nismo samoodrživi. Padne li robni izvoz, a već pada, bit ćemo potpuno neodrživi. U takvim neprilikama uloga gospodarske diplomacije nikada nije bila važnija. Nažalost, njezin se smisao u praksi rijetko kada dokazao. 



Očito živimo vrijeme velikih promjena koje smo dijelom i sami zazivali, jer je davno postalo jasno da ekonomski globalni sustav melje sve pred sobom i da se davno negdje u njemu izgubio čovjek. Korona nas je toj promjeni približila, no u praksi bi svi i dalje business as usual. Otprilike kao i na izborima, želimo novo, ali uvijek glasamo za staro. Je li u pitanju strah od nepoznatog?



Bez obzira na to kakva će na kraju biti sezona i koliko ćemo i kojih turista uopće imati, velik dio njih i izvan sezone živi na otocima i ovisi o redovnim linijama državnoga brodara. S 54 broda nije problem izdržati niti najgušću sezonu kada u danu bude oko 600 isplovljavanja. No, to podrazumijeva i velike troškove, jer flota u svakome trenutku mora biti zdrava i obnovljena.



Još će za lipanj dio poduzetnika dobiti poticaje za spas radnih mjesta. Što nakon toga, nitko ne zna. U međuvremenu su, dok su trajale mjere za pomoć gospodarstvu, poticaji za samozapošljavanje odnosno paušalni obrt, suspendirani. Iako se plaćaju iz europskih i to namjenskih izvora. Informer istražuje kakva je budućnost poticanja samozaposlenih i onih koji bi uskoro radije bili takvi nego nezaposleni.

'Informer' donosi više u ovotjednoj emisiji u subotu Novoj TV i nedjelju na Doma TV-u. Propuštene epizode pogledajte besplatno na novatv.hr.

 

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju