Više saznajte u ovotjednoj emisiji.

Digitalizacija je dio četvrte industrijske revolucije, no osim što svi prigodno koriste tu riječ, u praksi smo podbacili. A nije da nemamo od koga učiti. Estonija se od malene baltičke države prometnula u digitalnoga tigra i na tome polju potukla daleko razvijenije od sebe. Da digitalizacija nije sama sebi svrhom potvrđuju i činjenicom da ona danas doprinosi trećini njihova BDP-a.

Digitalizacija, naravno, nije samo stvar države, na nju se itekako moraju oslanjati i privatna poduzeća. No projekt u većini tvrtki zapinje, očekivano, na manjku stručne radne snage. Šteta, jer ako se roba ili usluga može isporučiti računalom, granice ne postoje. Ni mentalne ni izvozne.

Sigurno nije zbog razdjelnika, no drvo za ogrjev postalo je sve zanimljivije. Najprije zbog države koja je uljepšala brojke želeći se svidjeti Europskoj uniji i uvrstila ga u obnovljive izvore energije. A potom i zbog novoga problema - nema ga. Ono što se nudi za grijanje, skupo je i nekvalitetno. Iskrčene su šume postale plodno tlo za sivu ekonomiju, a Hrvatske šume peru ruke.

Dobrosusjedski odnosi, mirno okruženje, potrebni sadržaji i blizina posla zasigurno su kriteriji prema kojima birate gradski kvart. No, svjetski je trend nešto drugo – nepopularne i marginalne kvartove pretvoriti u urbane oaze i popularizirati ih. Informer istražuje koliko se i kako ova praksa može preslikati na Hrvatsku.




'Informer' donosi više u ovotjednoj emisiji u subotu 27. listopada na Novoj TV i nedjelju 28. listopada na Doma TV-u. Propuštene epizode pogledajte besplatno na novatv.hr.

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju