Više saznajte u ovotjednoj emisiji Informera.

Kada je ekonomija teško oštećena krizom nijedna privatna kompanija, koliko god velika, ne može potaknuti novi ciklus, može to samo država, centralna i lokalna. Novac iz EU fondova dobar je poticaj za to, no lokalna država, prilično stanjenih proračuna to nije u stanju, tim više što im je i izmjenama nekih zakona oduzet dio priljeva. Zna li vlast što bi zapravo s lokalnim jedinicama nije baš jasno.



Koliko smo puta čuli vapaj: šteta što Gavrilo Princip nije promašio, da jest, sada bismo bili dio germanskog mentaliteta. Ako za Nijemce vrijedi ona: nogomet je igra u kojoj uvijek pobjedi Njemačka, onda je to u ekonomiji još točnije. Njihovom modelu rajnskog kapitalizma anglosaksonski analitičari i biznismeni, pa ni hrvatski, nisu skloni. No, planiranje na duge staze, umjeren rast i spoj obrazovanja, znanosti i poduzetništva pokazali su se najotpornijim na krize. 



Glazba, festivali, druženja uglavnom su otkazani do daljnjega. No, u stiješnjenim uvjetima raste kreativnost, a kao rezultat te kreativnosti rodio se zagrebački Green river festival, kod Hendrixovog mosta. Iako Sava baš i nije green, cijeli festival jest, potpuno ekološki i održiv, štoviše mnogo tih održivih ideja možete ponijeti i kući.



Zagreb je turistički buknuo tek kada se pojačala gastronomsko kulturna ponuda. Nema sumnje da su značajniji doprinos rastu broja turista prije pandemije dali i privatni muzeji, čiji sadržaj i ponuda prilično odskaču od one javno financirane. No, razlika nije samo u sadržaju. Dok javni muzeji ne moraju brinuti o zaradi, privatni muzeji jedva preživljavaju na koronom poharanome tržištu. Koliko će ih uspjeti preživjeti?

Iako se čini da u COVID vremenima nitko ne treba nove zaposlenike, štoviše, vlasnici su tvrtki prisiljeni otpuštati, više nego ikad važno je pronaći baš onu osobu koja će tvrtki pristajati poput rukavice. Upravo tomu služe takozvani head hunteri, specijalizirane agencije koje spajaju ponudu i potražnju na tržištu rada. Informer istražuje koliko uspješno.



'Informer' donosi više u ovotjednoj emisiji u subotu Novoj TV i nedjelju na Doma TV-u. Propuštene epizode pogledajte besplatno na novatv.hr.

 

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju