Više saznajte u ovotjednoj emisiji!

U veljači ove godine izašao je prvi dio rezultata HNB-ove ankete o imovini kućanstava, a nedavno i drugi dio. Riječ je o anketi provedenoj još 2017., a obradu rezultata čekali smo tri godine. Dijelom vjerojatno i stoga što podaci pokazuju veliko imovinsko zaostajanje Hrvatske za drugim zemljama i rast nejednakosti. A to nije tema koju itko želi u javnome eteru, stoga je u medijima zabilježena vrlo skromno.



Hrvati su krcati nekretninama, što, slažu se ekonomisti, oblikuje i naš rentijerski mentalitet koji nas ne prisiljava razviti poduzetnički duh. No, vlasništvo nad nekretninama u tako velikome postotku kao u Hrvata sa sobom nosi još neke negativne posljedice.



Opasan ili ne, ekstremno zarazan ili ne, znamo tek da virus rapidno mijenja ljudsko ponašanje. Ono što je do jučer bilo nezamislivo, uzeti nekome dio plaće ili djeci instalirati krivnju da štete drugima, postaje očito novim normalnim. Jesmo li, sociološki, zagazili u doba otuđenja?


U vrijeme snimanja ovotjedne emisije još nije bila donesena odluka o otkazivanju Interlibera. No mnogi su nakladnici i prije službene odluke o otkazivanju odustali od njega, jer je rizik zakupa prostora uz neizvjesnu posjećenost prevelik rizik. Uz činjenicu da je otkazana većina sajmova knjiga u Europi nije teško zaključiti kako nakladnike tek čeka bitka za opstanak.



U rubrici Moj novac gostuje poduzetnica Draženka Pleško, agronomka koja je završila animalne znanosti, no u struci nikada nije radila. Okrenula se poduzetništvu i mirisima. Kreirala je vlastiti parfem, a u vrijeme korone, koje je iznjedrilo obilje online edukacija, osmislila je i školu za izradu parfema u kojoj se traži mjesto više.



Emisiju "Informer" pratite subotom u jutarnjem terminu na Novoj TV! Propuštene emisije pogledajte besplatno na novatv.hr.

 

 

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju