Više saznajte u ovotjednoj emisiji Informera.

Kažu da papir sve podnosi. Na papiru su tako brojke financijske pomoći i ukupnih kredita respektabilne. No, prema običaju, u praksi uvijek nešto škripi. Tako je od velike najave silnih milijarda kuna pomoći tek dio realiziran, najmanje preko poslovnih banaka. Dio zapinje na ukupnome portfelju koji je brzo dosegnuo limit, ali veći dio zapinje na administraciji i provjerama koje mnogi neće preživjeti.



Teško je biti optimističan ako su nam jasni razmjeri ekonomskih posljedica korone. Pri tome ne samo da sadašnja Vlada nije napravila plan financiranja barem do kraja godine, nego ćemo praktički do jeseni imati tehničku, pa novoizabranu Vladu koja tek treba pohvatati konce. Što se iza brda valja otkrila je prva dama Ekonomskog instituta Maruškom Vizek.



Dok se pripremamo za izbore u najgore moguće vrijeme u kojemu se nude iste prežvakane opcije, uz poneke novitete s privatnim interesima, političari u nekim drugim državama čvrsto drže uzde i samouvjereno donose odluke znajući da neozbiljnost i nepravodobnost skupo stoje. Imamo li ikakve šanse postati zemljom političara novoga kova, ne onih iz davne BBC-ve serije?

Svakome tko gleda širom otvorenih očiju bilo je jasno da svijet nakon krize 2008. više nije isti. Kriza je bila strukturna, nikada se zapravo nije ispeglala, a iznjedrila je, među ostalim, i američko-kineski trgovinski rat. Korona je stvari ogoljela do kraja, pa sada pričamo o deglobalizaciji i okretanju samodostatnosti. Što to znači za svijet i svaku pojedinu ekonomiju, uključujući i našu kojoj je pojam samodostatnosti teška nepoznanica?



Dok poduzetnici prijete otkazima, a u međuvremenu se plaće drastično režu, malotko razmišlja o tome da nam vjerojatno slijedi novi val - ne korone nego iseljavanja i da će nam uskoro opet nedostajati ljudi. A bez ljudi nema ni ekonomije. Stoga već sada navire stara ideja – dio umirovljenika vratiti na tržište rada, no kakva je korelacija s njihovim zdravljem?



'Informer' donosi više u ovotjednoj emisiji u subotu Novoj TV i nedjelju na Doma TV-u. Propuštene epizode pogledajte besplatno na novatv.hr.

 

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju