Više saznajte u ovotjednoj emisiji.

Duh je pušten iz boce, ali u euforično vrijeme, pa još ne znamo prave razmjere reakcija - drugi se mirovinski stup službeno ne ukida, ali se de facto upravo rastače. Privatna mirovinska štednja s naših privatnih mirovinskih računa završit će u državnoj blagajni. Informer donosi još nekoliko aspekata priče o kojima se dosad nije previše pričalo.

Teoretski je moguće da se korisnici drugoga mirovinskog stupa udruže i pokrenu tužbe protiv države. Jedno je od rješenja koje je uvijek na stolu – mirenje. Ta se opcija, doduše, rijetko kada poteže. No, zavađeni često zaborave da se mirenjem štedi i vrijeme i novac.

U prošlom Informeru bilo je riječi o tome kakva će se zanimanja i vještine tražiti u idućih desetak godina. Hrvatski zaposlenici baš ih i nemaju, tim više što zanimanja uopće nisu usklađena s tržištem rada. Zašto je to tako i kako bi uopće trebao izgledati konkurentni obrazovni sustav, ekipa Informera pokušala je doznati od Borisa Jokića, bivšeg voditelja stručne radne skupine za reformu obrazovanja.

Kakvi se god trendovi pomole na financijskome tržištu, i kakva god euforija vladala oko toga trenda, prije ili kasnije svi se pilići vrate kući – u banke, klasičnoj štednji. Ondje, doduše, već neko vrijeme vladaju povijesno niske kamate. Ima li smisla i razloga štedjeti u bankama?

Na spomen zadruge mnogima se diže kosa na glavi, jer asocira na bivšu državu i socijalistički ekonomski sustav. No, jedan od najboljih zadružnih sustava već četiri desetljeća odlično funkcionira u parlamentarnoj monarhiji visokorazvijenog kapitalizma, u Velikoj Britaniji.'Informer' donosi više u ovotjednoj emisiji u subotu 07. srpnja na Novoj TV i nedjelju 08. srpnja na Domi TV. Propuštene epizode pogledajte besplatno na novatv.hr.

 

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju