Više saznajte u ovotjednoj emisiji!

Slučaju 'franak' možda bi se, nakon gotovo desetljeća sudskih trakavica, mogao nazrijeti kraj. Barem u dijelu odnosa između države i banaka. Naime, u arbitražnome postupku, koji su zbog Zakona o konverziji kredita u švicarskim francima banke pokrenule pri Međunarodnom centru za rješavanje ulagačkih sporova u Washingtonu, očito se neće čekati pravorijek nego se ide na nagodbu. To, pak, otvara podosta krupnih pitanja.



Njemačka ima odlične strategije i kojekakva druga rješenja koja bismo trebali kopirati. No, i ondje ima teže probavljivih ideja, recimo ta da se rad od kuće, koji očito neće ostati privremen,
dodatno oporezuje s 5 posto. Informer istražuje koji su argumenti u pitanju i zašto to u Hrvatskoj ne bi smjelo proći.



Čak i da mnogi od nisu ljubitelji tehnologije, prisiljeni smo svoj život preseliti u virtualnu sferu. Zbog pandemije, u njoj sve više kupujemo online, što otvara prostor hakiranju kartica i potencijalnim prijevarama. No, kartičari stalno unaprjeđuju sigurnosne protokole, na čemu inzistira i Europska unija, pa će tako jedan od kartičara proces online kupnje zaštititi i biometrijom.



U poslovni je svijet uronila vrlo mlada, kao suosnivačica startupa koji je lansirao pametnog medvjedića, aplikaciju za mjerenje temperature i drugih vitalnih znakova djece, pri čemu bi ih i smirivao. Projekt se jedva isplatio, no u međuvremenu se okrenula znatno propulzivnijem tržištu fintecha. Mlada je dama Josipa Majić.



Nekada su svakoj vlasti bila puna usta slobodnih zona. Napravili smo ih 11 i u njima su se poduzetnici trebali rascvjetati, neopterećeni šumom propisa i prije svega carina. No, poslovanje ne slijedi logiku državne ideje, pa je manji dio njih neaktivan, a ostatak uglavnom zjapi prazan.



Emisiju "Informer" pratite subotom u jutarnjem terminu na Novoj TV! Propuštene emisije pogledajte besplatno na novatv.hr.

 

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju