'Informer' donosi više u ovotjednoj emisiji.

Prema međunarodnome indeksu porezne kurentnosti Estonija je i ove godine zadržala najbolji porezni sustav. Velikim dijelom i zato što ima jedinstvenu poreznu stopu na dohodak i dobit (flat tax). Informer propituje zašto su ušutjele priče o flat taxu i zašto uopće ne postoji šansa da se porezi u Hrvatskoj smanje.

Digitalno najnaprednije društvo u svijetu – estonsko – nije postalo takvim živeći u '45.-oj. Političke elite imaju viziju razvoja, globalnih trendova i mjesta Estonije u njima. Što možemo, a nikada nećemo, naučiti iz nedavnoga govora estonske predsjednice?



Vlada iduće godine planira zaposliti 2,5 puta više novih stranih radnika nego ove godine. No, to je kap u moru stvarnih potreba. U razgovoru sa Stjepanom Štercom otkrivamo koliko je problem težak - Hrvatska godišnje gubi nevjerojatnih 80 tisuća stanovnika. Temom broj 1. bave se, nažalost, samo demografi.



Znamo da smo na dnu Europe prema povlačenju novca iz EU fondova. To svejedno nije obeshrabrilo mnoge poduzetnike koji znaju da nam je do 2020. na raspolaganju čak 10 milijardi eura. Svaki će poduzetnik u lepezi natječaja pronaći barem jedan za sebe, a Informer precizira koji se natječaji upravo raspisuju i kako do novca. 



Istraživanje i razvoj postaje gorivo ekonomskoga rasta. Većine zemalja, ali ne i Hrvatske. U istraživanja i razvoj ulažemo manje od 1% BDP-a, Europa dvostruko više. Hrvatska je prije 3 godine ukinula porezne olakšice za ulaganje u R&D, a u međuvremenu je uspjela samo složiti prijedlog novoga zakona koji se očekuje tek u prvoj polovici 2018.



'Informer' donosi više u ovotjednoj emisiji u subotu 02. prosinca na Novoj TV i nedjelju 03. prosinca na Domi TV. Propuštene epizode pogledajte besplatno na novatv.hr.


 

 

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju