Više saznajte u ovotjednoj emisiji

Posljednje su dvije godine, uslijed koronavirusa, bile velik izazov za sve. Novo normalno zahtijevalo je prilagodbu novim izazovima, ali i prilikama. Dok je većina sektora pretrpjela snažan udarac u
svome poslovanju, postoje i oni koji su ipak nešto bolje prošli.

Nakon korona dobitaša, slijedi prilog o onima koji nisu tako dobro prošli. Sektor koji se najviše našao na udaru zasigurno je ugostiteljski. Hoće li ovogodišnji advent doprinijeti oporavku, na terenu je saznala ekipa Informera.

Strože ili manje strože zaključavanje gospodarstva, prihodi neizravnih poreza kao temelj proračuna i povećanje potrošnje dolaskom dijaspore, samo su neke od ekonomskih razlika između Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Koje su još razlike, a vezane za pandemiju, doznala je ekipa Informera.

Vladine mjere za očuvanje radnih mjesta koje se još uvijek isplaćuju, mnogi korisnici smatraju nedostatnim. Dio radnih mjesta je očuvan, ali prijevoznici, sezonski obrtnici, turističke agencije, event industrija te organizatori sajmova i konferencija i dalje se suočavaju s gubicima u poslovanju. Koliko je do sada sredstava isplaćeno, ali i što je još trebalo poduzeti, pogledajte u ovotjednom Informeru.

Razina građevinske aktivnosti blisko je povezana s investicijama koje su uvijek, a osobito u pandemijsko vrijeme, dobrodošle. Od obrtnika pa sve do osnivača i vlasnika uspješne građevinske tvrtke - put je to kojeg je Dragutin Kamenski prošao u posljednje 42 godine staža. Pothvat naravno nije bio lagan, ali zbog uspješnosti, usuđujemo se reći da se itekako isplatilo riskirati. To potvrđuje i ovogodišnja nagrada „Zlatna kuna za životno djelo''.

Kao sveobuhvatnu korona temu naposljetku smo ostavili priču o zombi tvrtkama. Poduzeća su to koja dobit troše samo na plaćanje kamata, a za drugo i nemaju. Istražili smo koliko je takvih tvrtki u Hrvatskoj i je li im se broj povećao uslijed pandemije.

Emisiju "Informer" pratite subotom u jutarnjem terminu na Novoj TV! Propuštene emisije pogledajte besplatno na novatv.hr.

 

 

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju