Više saznajte u ovotjednoj emisiji 'Informera'.

U prvom novogodišnjem Informeru pričamo o financiranju teritorijalnih jedinica. Znamo da ih imamo pet puta više nego prije osamostaljenja, pri čemu ih barem polovica nije financijski održiva. No, umjesto preustroja, Vlada je odlučila promijeniti samo način financiranja, koji je u primijeni od 1. siječnja.

Nakon kriznog razdoblja tijekom kojeg su se i građani i poduzeća razduživali – i za to koristili i štednju, zbog čega je ona padala – štednja opet raste. No, ono što u javnim podacima nije vidljivo jest njena raspodjela. Naime, čak 30% kućanstava nema nikakve mogućnosti štedjeti! Tko to onda štedi?



Je li Vlada povukla ikakve poteze u smjeru reformi i mogu li se porezne izmjene uopće nazvati reformom? O tome, ali i mnogim drugim ključnim temama gospodarske politike razgovarali smo s bivšim dekanom splitskog Ekonomskog fakulteta Željkom Garačom, s ekonomistom koji blago rečeno, ne pripada glavnoj struji teoretičara.



Mobing na poslu odavna nije rijetka pojava, štoviše, sve više ugovora o radu razvrgava se upravo zbog mobinga. No, zakonodavstvo ne prati društvene anomalije, pa mobingirani radnici zadovoljštinu moraju potražiti na sudu. A brzina rada pravosuđa, znamo, već je antologijska.



Procjene vele da će skijaške destinacije u okruženju posjetiti i do 170 tisuća Hrvata, pri čemu će ondje ostaviti više od 2 milijarde kuna. Pitali smo građane u anketi idu li na skijanje, no samo zato da bismo provjerili odražava li se rast gospodarstva i na taj oblik potrošnje.



'Informer' donosi više u ovotjednoj emisiji u subotu 06. siječnja na Novoj TV i nedjelju 07. siječnja na Domi TV. Propuštene epizode pogledajte besplatno na novatv.hr.

 

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju