Više saznajte u ovotjednoj emisiji Informera.

Svaki se poduzetnik najmanje jednom suočio s neogućnošću naplate svojih potraživanja. Tvrtka koja mu duguje vrlo često završi u stečaju, zajedno sa svim obvezama koje nijedan vjerovnik, pa ni zaposlenici, ne uspije naplatiti, a vlasnik mirne duše osnuje novu tvrtku. Ne, nema rupa u zakonu, takvo što je kažnjivo, no gle čuda, problem je u poštivanju zakona i provedbi. I to je jedan od razloga bijega iz Hrvatske i nema sumnje da je teško gledati kroz ružičaste naočale. No, malodušje, pesimizam i rezignacija toliko su uhvatili korijena da ne gledamo niti realno. bičajena kuknjava zbog koje su relativno dobri pokazatelji u javnosti shvaćeni kao izrazito loši, natjerala je ravnateljicu Ekonomskoga instituta Marušku Vizek na reakciju, jer joj je dosta toga da se ponašamo kao da nam je gore nego što doista jest.



Možda više nisu ultimativni hit, no kriptovalute, kao svojevrsni bijeg od banaka i regulatora, i dalje traže svoj put do priznanja i legalizacije. Izravna kupnja u Hrvatskoj još nije moguća, no jest ona preko mjenjačnice, a uveden je i porez na trgovanje, što znači da regulator itekako tu odmetnutu takozvanu valutu želi staviti pod kontrolu.



Obrtnika i strukovnih znalaca sve je manje, no unatoč tomu što često mogu zaraditi mnogo više od fakultetski obrazovanih, zanimanje za tu vrstu škole kopni. Stoga je ministarstvo gospodarstva pokrenulo stvari stipendiranjem učenika i poticajima poduzetnicima kako bi takve učenike primili na praksu. Rezultati ne izostaju.



Iako još traju globalna prepucavanja o tome događa li nam se globalno zatopljenje ili novo ledeno doba, svjesni smo klimatskih promjena. CO2, ekološki otisak, nemilosrdno trošenje zemljinih resursa, natjerali su kompanije da ekološko i održivo pretope u način poslovanja, shvativši kako profit i održivost moraju naći zajednički jezik.



Silno želite putovati, ali putovanja ne možete financirati? Nema problema, uskoro ćete se na put moći otisnuti virtualno. Razvoj tehnologije pruža čudesne mogućnosti, u tome zasad prednjače Finci, no ne zaostaju niti Hrvati. Vrata virtualne stvarnosti uskoro će biti otvorena.

'Informer' donosi više u ovotjednoj emisiji u subotu 30. ožujka na Novoj TV i nedjelju 31. ožujka na Doma TV-u. Propuštene epizode pogledajte besplatno na novatv.hr.


 

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju