Više saznajte u ovotjednoj emisiji Informera.

Banke su specijaliziranim agencijama prodale više od 30 milijardi kuna nenaplativih kredita. Agencije ih kupuju uz golemi diskont, a od dužnika koji često ni ne znaju da više ne duguju banci, naplaćuju puni iznos duga. Tanka je linija između takve prakse i potencijalne socijalne bombe, a sustavnoga nadzora nad njima zasad nema.



O javnome zdravstvu, čija je financijska rupa teška oko 8 milijardi kuna, rijetko tko ima dobrih riječi. Istodobno, iako plaćamo javno zdravstvo, svi koji mogu plaćaju i privatne usluge - u više od tisuću privatnih zdravstvenih ustanova godišnje ostavimo više od 3 milijarde kuna. Informer doznaje zašto ono nije objedinjeno u cjeloviti zdravstveni sustav.

Krediti poduzećima rastu, ali sitno, jer većina nije kredibilna. No, ako imaju dobar projekt, financiranje uopće ne mora biti problem. Zagrebačka je burza za mala i srednja poduzeća i startupove pokrenula dvije platforme, a jedna je od njih Fundebeam. Platforma je to koja investitorima iz cijeloga svijeta omogućuje financiranje kompanija bilo gdje u svijetu. Informer otkriva kakva su iskustva hrvatskih tvrtki.

Vlasnici tvrtki nastoje imati najkvalitetnije ljude koji će im voditi poslovanje. No, već se dugo propituje imamo li uopće dovoljno dobrih menadžera koji to mogu obavljati najbolje moguće. Čini se da je trend, ne samo zbog privatizacije, da strani menadžeri polako preuzimaju vodstvo.

Položaj žena u biznisu tema je koja se provlači posljednjih desetak godina, no posebno nakon krize, jer se pokazalo da su kompanije kojima upravljaju žene otpornije na krize i profitabilnije. No istraživanje jedne konzultantske kuće pokazuje da u hrvatskoj konzervativnoj sredini nema promjena – postotak žena na upravljačkim pozicijama bio je i ostao malen.

'Informer' donosi više u ovotjednoj emisiji u subotu 09. ožujka na Novoj TV i nedjelju 10. ožujka na Doma TV-u. Propuštene epizode pogledajte besplatno na novatv.hr.


 

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju