Više saznajte u ovotjednoj emisiji Informera.

Posljednje je lanjsko tromjesečje raslo samo 2,3% što ne pokriva ni kamate na dug. Sve smo siromašniji. Sve je manje onih koji uspijevaju pokriti troškove života i upravo nam zato treba ciljana i učinkovita socijalna politika. No osim što izdvajanja postoje, socijalna politika nema ni cilj ni učinkovitost, iako ne izdvajamo više od drugih.



Studija think tanka o ključnim pitanjima održivosti hrvatskoga turizma izdvojila je pet problemskih točaka. U Informeru pričamo o problemu smještajnih kapaciteta. Događa nam se, jer ničime ne upravljamo, nekontrolirani rast privatnoga smještaja. U kombinaciji s nekonkurentnim poslovnim modelima hotela, 80% smještajnih kapaciteta čine oni visoke sezonalnosti, uglavnom niske kvalitete.



Hrvatska uglavnom živi ekonomske paradokse. Trenutno je u bankama oko 35 milijardi kuna viška, ali ništa se od toga ne slijeva poduzećima. A bez poduzeća, valjda je to jasno, nema ni rasta. I tako je od krize. Poduzeća su iskoristila sve hipoteke kao zalog, banke ne primaju ništa drugo i ponavljaju staru tezu: nema dobrih projekata. Marijana Ivanov za Informer otkriva što bismo stvarno trebali da se ciklus pokrene.



Razni globalni sporazumi, protokol iz Kyota, Pariški sporazum, UN-ov program globalnoga razvoja do 2030…nastoje ekološko i održivo nametnuti kao novu normalu. Sve je više tvrtki energetski učinkovito, sve ih više nastoji smanjiti svoj ekološki otisak. Informer donosi primjer kako to rade male hrvatske tvrtke.



U Hrvatskoj je 128 gradova, no koliko ih je pametnih već je drugo pitanje. Pametno podrazumijeva oblikovanje tehnologijom, no od šest ključnih komponenti koje podrazumijevaju pametno, jedna su građani. Možda je (i) u njima problem, pa je pametnih gradova manje od 10%.

'Informer' donosi više u ovotjednoj emisiji u subotu 16. ožujka na Novoj TV i nedjelju 17. ožujka na Doma TV-u. Propuštene epizode pogledajte besplatno na novatv.hr.

 

 

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju