Više saznajte u ovotjednoj emisiji!

 Službene su prognoze kretanja BDP-a dosta optimistične - pad od 8 ili 9 posto u ovoj godini i rast od 5 posto u idućoj. No, čini se da malotko uračunava domino učinak kolapsa mikro, malih i srednjih tvrtki, ne samo u Hrvatskoj nego globalno. Sva zaključavanja, koja se šire poput požara, neće nauditi velikim korporacijama, ali je za sve male neizdrživo.



S prelaskom na online život, rad i učenje, stižu novi problemi. Naime, u ovome udarnom mjesecu šopinga velik je broj online kupaca imao problema s plaćanjem. Svatko tko je zvao svoju kartičarsku kuću da vidi u čemu je problem dobio je isti odgovor – preopterećenje sustava. S pojašnjenjem kako će biti sve gore, jer pola države prelazi na online mod. Informer provjerava kako stojimo s mrežama i brzinama.



Znamo da bi u ekonomiji valjalo prekopirati Nijemce, barem kada je u pitanju spajanje znanosti i biznisa. No, čini se da se i kod nas ponekad nešto kreće. Recimo, Agronomski je fakultet pokrenuo centar za eksperimentalnu ekonomiju kojemu je cilj pomoći poljoprivrednicima u upravljanju gospodarstvima, sve kako bi u konačnici podignuli konkurentnost.



Od ožujka i prvoga zatvaranja ekonomije nabralo se podosta nesuvislih mjera i poteza koje poduzetnici sve češće plaćaju zatvaranjem firmi. Kako to izgleda u praksi pokušali smo dočarati kroz primjer obitelji koja je posjetiteljima najviše radosti donosila upravo u ovo božićno vrijeme.



Prije nekoliko mjeseci u Informeru emitirana je priča o istraživačima s Instituta Ruđer Bošković koji su na Zagreb Connectu, u konkurenciji od 18 timova, odnijeli pobjedu s gelatorima tekućih ulja. Riječ je o zamjeni za palminu mast i razne druge zasićene – i nezdrave – masti, primjenjivoj ne samo u prehrambenoj nego i kozmetičkoj industriji. Za gelatore su zainteresirane i svjetske prehrambene kompanije.



Emisiju "Informer" pratite subotom u jutarnjem terminu na Novoj TV! Propuštene emisije pogledajte besplatno na novatv.hr.

 

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju