Više saznajte u ovotjednoj emisiji.

Jedna od tema koja pokazuje da je Hrvatska stalno u sukobu sama sa sobom jest i decentralizacija. S 576 jedinica lokalne samouprave zaključili bismo da smo decentralizirana zemlja. No, više od polovice njih nema niti jednu, jedinu decentraliziranu funkciju. A vlast istraživanju koje je to potvrdilo – ne vjeruje!Nakon što smo uništili vlastitu poljoprivrednu proizvodnju čudimo se službenim objavama o tome što i koliko od hrane uvozimo. Priča se da bismo mogli nahraniti pola Europe, no to nikada nismo ni pokušali dokazati. Umjesto potencijala imamo minuse i drastičan pad proizvodnje, pa većinu onoga što bismo mogli proizvesti – uvozimo.

Kriza je odnos između izvoza i uvoza malo uravnotežila, i izvoz otada raste. No, koliko god da raste, nedovoljno je u odnosu na konkurente. Ne samo da je izvoz nedostatan nego i manjka upravo onaj za svjetsku tržišnu utakmicu, onaj koji prodaje proizvode i usluge dodane vrijednosti.

Ideja nije sinula iz altruizma nego iz potrebe. Skraćenje radnoga tjedna s 5 na 4 dana nije naš izum, okušalo se u njemu nekoliko zemalja tijekom krize, no čini se da i Hrvatska, sramežljivo doduše, ukorjenjuje tu praksu. Više o svemu donosi Informer!

Mlađi se više ni ne sjećaju nekada najdraže valute, njemačke marke. Možda ih je netko sačuvao kao uspomenu, možda kao numizmatičku vrijednost ili je jednostavno zaboravio da ih ima. Srećom, nije kasno sve stare valute, ako vam nisu nostalgično drage, zamijeniti za nove.'Informer' donosi više u ovotjednoj emisiji u subotu 20. listopada na Novoj TV i nedjelju 21. listopada na Doma TV-u. Propuštene epizode pogledajte besplatno na novatv.hr.

 

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju