Više saznajte u ovotjednoj emisiji Informer

Vječita dilema – treba li u krizi štedjeti ili trošiti, pri čemu se to pitanje prije svega odnosi na državu, dobilo je odgovor. Kako zahtjevi poduzetnika za reformiranjem i štednjom države ne jenjavaju, ekipa sa zagrebačkog Ekonomskog fakulteta odlučila je analizirati nekoliko situacija koje pokazuju utjecaj štednje i potrošnje na rupu u proračunu i BDP.

Rasta potrošnje zaposlenih u privatnome sektoru baš i nema, mnogima je plaća srezana ili su dobili otkaze. Oni koji nisu ovih se dana trebaju prisjetiti stare normale i rada u uredu. Kratko je to vrijeme za prilagodbu, jer u svega dva mjeseca pogodili su nas meteor, korona, potres, rad od kuće, pa ponovno povratak u urede. Informer istražuje možemo li se vratiti kao da je sve isto.

Čini se da sve češće svjedočimo anomalijama globalnoga tržišta. Dok smo nekako naviknuli da su kamate u negativnoj zoni, i nitko zbog toga nije nesretan, nedavno je i cijena crnoga zlata zaronila u minus. Cijena barela američke nafte prvi je puta u povijesti pala ispod nule. Istodobno, benzin je na dijelu maloprodajnoga tržišta, uključujući i Hrvatsku, poskupio. Kako je nafta velik ulazni trošak, a Europa veliki uvoznik, jasno je da je stari kontinent dodatno pogođen u korona krizi. Koje je rješenje?

Kako se krivulja virusa ravna tako se sve manje u javnosti priča o urušenome Imunološkom zavodu. Većina ga je ionako pokopala, jer sve što je u njemu vrijedilo nestalo je. No, sedmi ravnatelj postavljen u dvije godine ipak planira osposobiti postojeće prostore i pokrenuti proizvodnju, a onda razmišljati o novoj tvornici. Pokretanje proizvodnje u postojećim prostorima stajalo bi oko 50 milijuna kuna, što Zavod može zaraditi na plazmi. U Informeru pogledajte cijeli intervju.

'Informer' donosi više u ovotjednoj emisiji u subotu Novoj TV i nedjelju na Doma TV-u. Propuštene epizode pogledajte besplatno na novatv.hr.

 

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju