Više saznajte u ovotjednoj emisiji.

Hrvatska polako, ali sigurno zauzima posljednju poziciju u Europi prema većini ekonomskih pokazatelja. Kako smo od jedne od najperspektivnijih zemalja srednje i istočne Europe uspjeli otklizati na dno? Tko su dobitnici, a tko gubitnici naše tranzicije?

Gubitnik je sigurno i Zagreb, točnije njegova urbanizacija. Nema tog urbanista, arhitekta ili povjesničara umjetnosti koji bi gradonačelniku dokazao da s jedne strane zapuštanje industrijskih kompleksa i s druge strane nasilna izgradnja nije urbanistički plan niti upravljanje prostorom.

Europska komisija pokrenula je protiv Hrvatske postupke zbog nepotpunog prijenosa europskih direktiva o zaštiti ptica i bioraznolikosti, zbog čega se donosi novi Zakon o lovstvu. No dio odredbi i dalje nije usklađen s EU, dok je dio čak protivan Ustavu, jer je većina informacija o lovstvu proglašena tajnom. Čudnovatih je stvari oko zakona koji regulira nama važnu gospodarsku granu još podosta.

Čak i u zemlji koja juri nizbrdo nekima prilično dobro ide. Recimo, javno bilježnički i odvjetnički poslovi nose odličnu zaradu, no velik dio na najranjivijima, na blokiranima, pri čemu im leđa i posao čuva država.

Svi znamo da bi trebali štedjeti, ali teško se natjerati, jer je teško iz ničega izdvojiti nešto. U rubrici Moj novac doznajte nekoliko jednostavnih savjeta o tome kako uštedjeti koju kunu više.

'Informer' donosi više u ovotjednoj emisiji u subotu 29. rujna na Novoj TV i nedjelju 30. rujna na Doma TV-u. Propuštene epizode pogledajte besplatno na novatv.hr.

 

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju