Više saznajte u ovotjednoj emisiji!

Nema sumnje da je pandemija u mnogim tvarima dobar okidač. Digitalizacija je dostigla neslućene brzine, a kripto tržište pokazalo da se nema namjeru ispuhati. Europska je komisija stoga odlučila učiniti ono što radi najbolje: regulirati ga. Pa je donijela uredbu o tržištu kriptoimovine koja propisuje najsitnije detalje, ali donosi i rezervacijske obveze kao da je riječ o velikim financijskim igračima poput banaka ili fondova.



Znamo da statistika ne može u realnome vremenu pratiti zbivanja na tržištu, stoga brojke o rastu broja novootvorenih tvrtki ne čude. Uostalom, u prvome smo valu pandemije na račun lockdowna isplatili nekoliko milijardi kuna za očuvanje radnih mjesta. No, milijarde više nisu dostupne, a pravi problemi za realni sektor tek stižu. A to će statistika zabilježiti tek na proljeće.



S pandemijom se mnogo toga ubrzalo, pa i digitalizacija valuta. Više nego ikada prije umjesto gotovine koristimo platne i to virtualne kartice, pa je idući logičan korak – digitalna valuta. O tome razmišlja i Europska središnja banka, no kako je sfera utjecaja takve valute prilično velika, odluka će se očito donositi mjesecima.



Na sjeverozapadu očito pušu neki drukčiji vjetrovi, jer sve što se ondje pokrene ima svrhu i smisao. Načelno, tehnološko inovacijski inkubatori nisu promašaj poput poslovnih zona, no čini se da je rijetko koji popunjen u cijelosti kao što je to uspjelo biti međimurskom tehnološko inovacijskom centru. Možda zato što ondje ne rade samo IT-jevci nego i kreativci.



Otkako se u javnosti potiče tema ženskoga poduzetništva traje i rasprava o tome trebaju li nam kvote za ulazak žena u politiku i korporativni vrh. Bez obzira navijate li za to ili ne, činjenica je da se stakleni strop – gornja granica koju dosežu žene na pozicijama – ne razbija. Ne samo da stoji postojano, nego prepreke postaju višestruke.



Emisiju "Informer" pratite subotom u jutarnjem terminu na Novoj TV! Propuštene emisije pogledajte besplatno na novatv.hr.

 

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju