Više saznajte u ovotjednoj emisiji Informera.

Čini se da je najveći disruptor u dosadašnjoj povijesti virus. Promijenio je čak i način na koji radimo, stoga je Vlada krenula u izmjene Zakona o radu. Posljednje izmjene datiraju iz 2013. i 2014., no poslodavci traže još fleksibilnosti, za što im rad od kuće – koji također postaje novim normalnim – daje posve dobar argument.



No, nisu glavna briga radnici nego tvrtke u kojima rade, jer ako se dio njih ugasi, gasit će se i radna mjesta. Država očito ne misli više ubrizgavati financijske pomoći, jer misli da je kriza prošla. Tržište je tradicionalno bankocentrično, a banke su kreditne slavine prilično zategnule, pa je pitanje hoće li vlasnici imati čime premostiti vrijeme do oporavka. Ili će ih se dio ugasiti?



Naviknuli smo da glavna svjetska valuta, dolar, oscilira – što namjerno, što kao posljedica neke krize. Trenutno je najslabiji u posljednje dvije godine. No nikada dosad nije izronilo pitanje njegova opstanka kao glavne valute. Kako za sve postoji prvi put, i to se dogodilo. Ne toliko zbog njegova slabljenja nego zbog globalnih odnosa koje je korona žestoko izmiješala.



Međunarodna se trgovina prilično stišće, globalni su lanci dobave na previše mjesta prekinuti, što tvrtkama stvara nove probleme. U takvim okolnostima planirati zalihe postaje vizionarskom vještinom. Treba li ih više ili manje, koje će zalihe kupci, u slučaju da korona histerija potraje, isprazniti? Toaletnog papira, televizora, hladnjaka ili, recimo, sjemenja?



Nije tajna da Hrvati nemaju poduzetnički mentalitet, da će radije raditi za nekoga nego sami oživotvoriti svoju poslovnu ideju. Nekako od kolijevke, preko škole, pa do fakulteta učimo kako raditi, kako to raditi dobro, ali ne i kako se ostvariti u poduzetništvu i stvoriti novu vrijednost. Zašto je to tako?



'Informer' donosi više u ovotjednoj emisiji u subotu Novoj TV i nedjelju na Doma TV-u. Propuštene epizode pogledajte besplatno na novatv.hr.

 

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju