"Ovo najviše posvećujem mami''.

 Ivan Temšić koji je posljednjih mjeseci u MasterChefu dokazao koliko je posvećen kuhinji, ali i koliko dobro barata kombinacijama okusa jela, osvojio je prestižnu titulu i novčanu nagradu od 200.000 kuna. U borbi protiv Gorane Milaković, s neizvjesnim ishodom do samoga kraja, pobjedu je ipak odnio ovaj kulinarski iznimno vješt 26-godišnji student.

Finalni zadatak koji mu je donio pobjedu bio je skuhati degustacijski menu od pet slijedova koji su ocjenjivali žiri – Stjepan Vukadin, Damir Tomljanović i Melkior Bašić.

Svečanost događaja upotpunili su i bivši kandidati MasterChefa koji su ispadali tijekom emisija te su za kraj Ivanu i Gorani došli dati podršku s galerije. ''Imate potporu od galerije i imate potporu od nas. Dajte nam vaša najbolja jela'', poručio im je Damir prije početka kuhanja.


Svaki pripremljeni slijed finalisti su morali poslužiti na vrijeme. Za spremanje jela imali su na raspolaganju dva sata kada su pred Stjepana, Damira i Melkiora donijeli hladno predjelo. 15 minuta nakon toga morali su donijeti juhu, a za svaki sljedeći slijed imali su još 20 minuta te za finaliziranje deserta dodatnih 15 minuta. Pobjednik je onaj tko je imao najveći zbroj ukupnih ocjena.

Prije nego su počeli kuhati, Ivan i Gorana u dućanu su mogli uzeti neograničen broj namirnica i za to su imali neograničeno vrijeme, te su mogu ulaziti i izlaziti iz dućana, a znak da više ne mogu po namirnice bio je odgovor ''da'' na pitanje jesu li gotovi s nabavom. ''Želim prikazati sebe na tanjurima u pravom obliku i nadam se da će koncept dočarati mene'', rekao je Ivan.

''Meni je favorit Ivan jer vješto barata u kuhinji'', komentirala je Marija Gregurić koja je sve gledala s galerije s ostalim bivšim kandidatima. ''Hladno predjelo izgledalo je i mirisalo zanimljivo. Vidjelo se koliko smo tehnika ovdje usvojili'', komentirala je Zvijezdana Posavec.

Gorana je za hladno predjelo žiriju poslužila hobotnicu na salatu, ukiseljeni crveni kupus, kremu od češnjaka i sipe te čips od riže. Ivan je donio dekonstrukciju tartar tune u obliku kruga s gelom od grejpa i emulzijom od naranče, limuna i maslinovog ulja s nitima čilija.

''Oboje su napravili fantastičan tanjur, jako su puno o njemu razmišljali. Izabrali su izvrsne namirnice da ga mogu izvesti u djelo. Mislim da su iskoristili velik broj tehnika koje su naučili i da su se žiriju hladnim predjelom predstavili u jako dobrom svjetlu'', rekao je Filip Pleteš. Damir je zaključio kako je Goranino prvo jelo ''izuzetno elegantno''.

''Ivanov tanjur je predivan. Ne znam jesam li u MasterChefu vidjela ljepši tanjur. Svaka komponenta je kako treba biti, stvarno me oduševilo njegovo predjelo'', istaknula je Ana Antunović kada je vidjela što je Ivan poslužio.

Ivan je za drugi slijed donio gazpacho sa zelenom rajčicom i jagodom. Ispod je bila topla juha, a gore pjena te gel od zelenog bosiljka. ''Lijepo osvježavajuće jelo za ljeto'', komentirao je Melkior, ali Stjepanu se nije svidjela konzistencija i struktura.

Gorana je pak donijela juhu od škampi s konfitiranim škampima te je bila jako zadovoljna s tim kako su ispali. ''Ja ovom jelu ne mogu naći zamjerku'', rekao je Stjepan, a Melkior primijetio kako je ostala vjerna čistim okusima kvalitetne namirnice.

Za treći slijed Gorana je donijela sipu s bobom i kremom od crvenog luka, a Ivan je ispod tijesta laminiranog crnim češnjakom stavio konfitirani žumanjak s kramblom od pistacija. Krema je izrađena s tartufima, a mozak zapečen i izrađen u kremu.

U četvrtom slijedu Ivan je poslužio aromatizirani janjeći file s rižotom od graška te s kremom od grčkog jogurta i mente, a Gorana tunu terinu s pašticada umakom, ali nije stigla dovršiti ideju tako da je na tanjuru izostao prilog, hrskave knedle. No, žiri joj je napomenuo kako ne ocjenjuju ideju nego realizaciju.

Za kraj su radili deserte, a Željka je komentirala kako je jako ponosna na njih, dok je Gorana svoj uspjela složiti u svega nekoliko minuta. ''Bitno je da si se snašla'', rekao joj je Stjepan nakon što je predstavila što je radila za slatko jelo – improvizirane knedle od sastojaka glavnog jela. Ivan je napravio krambl od badema s biskvitom te glazurom od karamele aromatiziranom vanilijom te kandirani kikiriki.

Nakon ocjenjivanja prvog slijeda prema broju bodova bili su izjednačeni sa 26 bodova, ali već sljedeći slijed Gorani je donio prednosti. Ukupan zbroj bodova za juhu Gorani je donio 24, a Ivanu 21 bod. Zbroj ocjena trećeg slijeda bio je jednak, tako da je Gorana i dalje zadržala blagu prednost, koju je izgubila već u četvrtom slijedu kada je za glavo jelo dobila 21, a Ivan 24 boda. Ivan je Goranu nadmašio i bodovima dobivenim za slatki desert te je na kraju ukupan zbroj svih bodova bio za Goranu 114, a za Ivana 120, čime je zaradio titulu MasterChefa.

''Nisam još svjestan situacije. Ovo najviše posvećujem mami. Pokazao sam da mogu, ali ovo je kruna mog uspjeha i truda'', rekao je Ivan te za kraj dodao: ''Ovo će stajati mami iznad bračnog kreveta, kad se probudi da bude ponosna na svog sina''.

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju