Gošća u Dnevniku Nove TV bila je Vesna Fabijančić Križanić, potpredsjednica Državnog izbornog povjerenstva.

1. Kako će protekao prvi dan, protječe li u dijaspori sve u redu?

'Prvi dan je protekao u redu, nije bilo nikakvih incidentnih situacija. Izbore će, s promatračima, nadgledati preko 80.000 ljudi. To je cijela vojska koja će na ovaj ili onaj način promatrati i provoditi izbore i izborni proces na 6.946 biračkih mjesta'.

 

2. Danas ste poslali nekoliko upozorenja što se tiče slanja SMS poruka nekih kandidata, nekih političkih opcija. Što građani mogu u tom slučaju napraviti kada dobiju takvu SMS poruku gdje ih se poziva za koga da glasaju? Može li se to sankcionirati?

'Današnji dan je protekao uobičajeno, kao i u svim izborima. Iako upozoravamo na poštivanje izborne šutnje danas je bilo nekoliko kršenja, ništa više ili manje nego na prethodnim izborima. Što se tiče SMS poruka kojima se apeliralo na birače da daju preferencijalni glas određenom kandidatu mi smo to proslijeđivali u HAKOM. Evo i sada ponovno obavještavamo građane da mogu na broj telefona 01/7007-007 i faks 01/7007-070 poslati svoje prijave i u najbržem mogućem roku taj se broj blokira'.

 

3. Danas ste poslali i jedan apel, budući da ne postoji zakonska zabrana, građanima da ne fotografiraju svoje glasačke listiće. Očito neke stranke ili kandidati za 50 ili 100 kuna, tako se neslužbeno govori, traže da se kao dokaz fotografira glasački listić. Je li to točno?

'Ja vam ne mogu govoriti o nikakvom novčanom iznosu jer prigovore takve vrste mi nismo dobivali. U dosadašnjim izbornim procesima smo dobivali prigovore da se fotografiralo na biračkim mjestima. Smatramo doista da je to protiv etike samog izbornog procesa, na neki način i ometa rad biračkih odbora i samo dostojanstvo koje proizlazi iz izbornog procesa'.

 

4. Hoćete li onda predložiti da se to može zakonski sankcionirati?

'Da, namjeravamo to u slijedećim raspravama o promjenama izbornog zakonodavstva predložiti'.

 

5. Završni je dan, izborna je šutnja, svi ne smijemo pričati o izborima, a vjerojatno na kavi svi pričaju o izborima. Ima li uopće svrhe ta izborna šutnja? 2016-e, pored novih tehnologija, društvenih mreža... Zapravo se to ne može zabraniti.

'Teško je odrješito odgovoriti na to pitanje. Bilo je širokih rasprava vezanih za promjenu izbornog zakonodavstva, ali izborna šutnja je uvijek ostala. Ali bilo bi dobro da postoje sankcije ako već i institut izborne šutnje'.

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju