I mentor može biti ponosan

Čak dva gastroduela za redom donijela su kandidatima MasterChefa neočekivani ishod, koji je najbolje iskoristila Gorana Milaković te se plasirala direktno u polufinale.

U analizi jela koje su pripremali i servirali timovi, otkrivene su slabosti, ali i jakosti koje su natjecatelji pokazali u Splitu. Primjerice u plavom timu u kojem su osim Gorane bili i Željka Bleuš te Tomislav Marković, dogodio se gaf s brojanjem komponenti na tanjuru u restoranu ''Zrno Soli''. To se dogodilo kada je u žurbi tijekom serviranja Tomislav prekinut u čitanju komponenti koje su zamislili na tanjuru te ga je Gorana pozvala na serviranje. Tako da nije mogao pročitati do kraja popis kako bi provjerili jesu li servirali sve što su zamislili. Gorana i Željka svjesne su toga da su ga previše ''gnjavile'' i Tomislavu su se ispričale.

Zvijezdana Posavec je kao pobjednica izazova koji je prethodio timskom izazovu, bila izabrana za chefa prvog tima pri čemu je mogla birati boju pregače i vođu suparničkog tima. Gorana pak smatra da su ti Zvijezdanini potezi bili kalkulirani. ''Nešto mi smrdi tu. Kao da nije iskrena do kraja'', rekla je Gorana. Pobjednički tim prvog timskog izazova u Splitu bio je crveni tim, ali s malom razlikom u bodovima. ''Mi smo dobili 23 boda bez jedne komponente, a oni sa svim komponentama 25'', komentirala je Gorana.

U drugom gastroduelu koji se održao na luksuznoj jahti ''Freedom'', plavi tim od gostiju je dobio 38 bodova, a crveni 34 boda. Kada su se tome pripojili bodovi žirija - 50 za plavi tim, a 43 za crveni, a tome još i bodovi gastroduela u restoranu ''Zrno Soli'', plavi tim gastroduele završio je s ukupno 111 bodova, a crveni sa 102 boda. No u stres test ovoga puta nije išao gubitnički nego pobjednički plavi tim. ''Imat ćete se priliku boriti, jer netko od vas će si osigurati polufinale. Stres test nije eliminacijski. Najbolji od vas ide u polufinale i u miru čeka svoje kolege koje do polufinala čeka još puno napetosti i izazova'', kazao im je Stjepan.

U natjecanju za polufinale, Gorana, Željka i Tomislav replicirali su dva jela mladog chefa koji je sa samo 28 godina dobio Michelinovu zvijezdicu - Matija Bregeš. Prvo je jelo bilo ''bijeli korijen'', koje se većim dijelom sastoji od celera, a ispod njega je krema od crnog fermentiranog češnjaka te sfera od jogurta. Njega su natjecatelji morali infuzirati infuzijom celera i komorača za dodatnu aromu. ''Svi smo gledali kakav je ovo parfem, ali bilo je fora, baš Michelin'', komentirao je Tomislav kada je vidio da chef Bregeš ispod pulta izvlači bočicu s pumpicom koja podsjeća na bočicu parfema te njezinim sadržajem spreja po jelu.

Drugo je jelo bilo ''Nova pašticada'' - juneći ramstek obložen prahom od paljenih borovih iglica. ''Jela su tehnički prilično komplicirana, ali sve je na vama. Ključ je u organizaciji'', rekao je Bregeš kandidatima prilikom prezentacije jela.

''Ulaznica u polufinale nije lagana. Treba razbistriti mozak i misli'', kazala je Gorana prije nego je počela kuhati. Za pripremu oba jela imali su na raspolaganju 120 minuta, a nakon što je trojac završio s kuhanjem Tomislav je rekao: ''Mislim da će nijanse odlučivati, ali bio je ovo jako lijep izazov''.

Goranina replikacija jela se najviše svidjela i žiriju i autoru jela. ''Odlično složen tanjur, skoro identičan. Slanoća je puno bolja od tanjura koje smo probali do sada, konkretniji okus, dobar balans slatkoće i kiseline jogurta. Jedini je problem što celer nije podjednako narezan i nedostaje mu minuta na vatri. Pašticada ima sve komponente. Medaljoni od jabuke su predebeli. Umak mi se čini premalo ili kuhan ili blendan. Fino je začinjeno'', rekao je chef gost prilikom kušanja te kada je saznao o čijem se tanjuru radi Gorani dodao: ''Vrlo blizu originalu, sve u svemu odlično odrađen zadatak.''

Tomislavov prvi tanjur Matija je ocijenio kao 90 posto uspješnu replikaciju njegova jela: ''Tanjur broj jedan je na 90 posto uspješnosti, barem što se tiče izgleda. Eventualno neki detalji su drugačiji. Nema ni sjemenki suncokreta, a dobro bi došlo još i soli. Na tanjuru broj dva ima dosta nepreciznosti i nedostaje nekoliko komponenti, jabuka i prah od paljenih borovih iglica. Pire nije uspio, nije pjenast, a ni kod mesa nije bilo preciznosti''.

Najmanje je bodova u ovom stres testu dobila Željka. ''Bijeli korijen je na prvu malo neprecizan. Sama tortica nije kompaktna. Ima problem sa soli, premalo je ima. Preveliki su komadići celera. Kod pašticade je nešto pošlo po zlu. Pirea je premalo. Ali tanjur ima svaku komponentu kao na mom tanjuru, zapamćen je svaki detalj. Problem je i kod pirea'', rekao je Matija.

''Još se tresem, još vibriram. Morala sam ići tamo zagrliti svog mentora'', rekla je Gorana kada je saznala da ide u polufinale. ''Još sam više spremna za nove izazove i idem gristi još više'', zaključuje Gorana, a ostali pakiraju kofere jer bilo tko od njih u sljedećem izazovu može ispasti.

 Tko će to biti doznat ćemo u novoj uzbudljivoj emisiji MasterChefa.

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju