General Ilija Rašić, koji je naslijedio Đuru Matuzovića na mjestu zapovjednika Zbornog područja Posavina, pozvao je Hrvatsku da u Sarajevo pošalje svoje najbolje pravne stručnjake.

Cijeli dan smo bili u Orašju, ali večeras smo došli na granični prijelaz. Razlog je jednostavan, naš gost, kao i brojni hrvatski branitelji, sa zebnjom i strahom ide preko granice. Gost Dnevnika Nove TV je general Ilija Rašić.

1. Bili ste zapovjednik Zbornog područja Posavina, a danas ne smijete prijeći granicu. Zbog čega?

Danas se stvarno svi nelagodno osjećamo. Ne samo ja, nego i svi branitelji s ovog područja jer vlada pravna nesigurnost, kolaju razne priče, ljudi su nesigurni... Zapravo, vlada pravna konfuzija.

 

2. Naslijedili ste generala Matuzovića na dužnosti zapovjednika Zbornog područja. Je li on znao da je osumnjičen?

S njim sam kontaktirao prije par dana, inače se viđamo u određenim prigodama, i koliko ja znam – nije. O generalu Matuzoviću mogu reći da je bio izuzetan zapovjednik, Zborno područje je vodio profesionalno, a ono što sam čuo da mu se stavlja na teret za mene nije nikakva zapovjedna odgovornost. Ako postoje nekakvi zločini treba ih ispitati i individualno vidjeti tko je to počinio. A nikako ići u nekakvu zapovjednu odgovornost jer za to nema pravne osnove.

 

3. Je li vas ove godine netko zvao u svojstvu svjedoka ili osumnjičenika? Je li vam netko rekao da ste vi možda na optužnici, jer nitko ne zna čija su imena tamo?

Pročitao sam na raznim portalima nekakve neslužbene papire na kojima se nalazi i moje ime i imena svih, čak do razine zapovjednika voda. Išao sam davati iskaze, a bio sam i svjedok određenim našim bojovnicima u njihovim procesima.

 

4. Rekli ste mi da je ovo jedan splet obavještajno političkog podzemlja. Što pritom mislite?

Puno me vojnika zove i pitaju me dečki mogu li preko. Ako je ovo špranca za dokaz zločina onda smo svi optuženi, od vojnika pa do zapovjednika. Vlada jedan kaos i pravna nesigurnost i sad vidimo da su stvarno neki papiri kolali i da su institucije davale neke informacije koje nisu bile u skladu s propisima.

 

5. Važan detalj, generale. Orašje je primjer gdje su Bošnjaci i Hrvati zajedno ratovali. Nije zabilježen niti jedan jedini incident. Kako je moguće da od 30 optuženih uhite 10 Hrvata, a niti jednog Bošnjaka?

To je vrlo indikativno, kao što je indikativan i tajming same optužnice. U to ne bih ulazio jer smo ovdje imali dobru suradnju Bošnjaka i Hrvata u ratu i ovdje je cijeli rat funkcionirao odnos Bošnjaka i Hrvata. Oni to dobro grade i poslije mog odlaska su ostali u primjerenim odnosima. To treba pitati neke druge službe i institucije koje se time bave.

 

6. Tko sad treba reagirati i što napraviti za ljude koji su osumnjičeni za ratne zločine i koji su sad u zatvoru u Zenici?

Republika Hrvatska, na čelu s premijerom Plenkovićem, a prema informacijama koje imam već to čine, moraju se promptno uključiti, dati svoje najbolje pravne stručnjake i moraju kontaktirati Sarajevo i vidjeti što se ovdje radi. Ovdje se zapravo radi o jednoj pravnoj nelogičnosti.

 

7. Do tada ne idete preko granice?

Idem na svoju odgovornost. Ići ću ponovo posjetiti svoje ljude i prijatelje, ali na svoju odgovornost.

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju