Ovo je priča o duši

Toma Zdravković čovjek je kojeg ne pamtimo samo po njegovim pjesmama i načinu na koji ih je pjevao, već i kao jednog velikog boema – po ponašanju i u duši.

Zdravkovićevu karijeru krase mnogobrojni hitovi, među kojima je i pjesma "Za Ljiljanu". Prema mnogima, scena u kojoj je izvedena ta pjesma jedna je od najtužnijih scena u filmu. 

Ne kosite rosnu travu
Ne lomite mladu granu
Ostavite cvetna polja
Ostavite cvetna polja
Nek' cvetaju za Ljiljanu

"Toma" je srpski biografsko-dramski film iz 2021. u režiji Dragana Bjelogrlića i Zorana Lisinca. Glavnu ulogu, odnosno Tomu Zdravkovića utjelovljuje mladi i talentirani Milan Marić, dok sporedne uloge tumače Tamara Dragičević, Petar Benčina, Andrija Kuzmanović i drugi. Film je imao svoju svjetsku premijeru 2021. na Filmskom festivalu u Sarajevu te je otvorio Festival filmskih susreta u Nišu gdje su Marić i Dragičević osvojili nagrade za glavne uloge.

Film je jedan impresionistički portret Tome Zdravkovića koji prikazuje same njegove početke, ali i vrhunac slave, njegove ljubavi koje su ga inspirirale prilikom skladanja nekih od najvećih hitova, kao i odnos s velikim brojem prijatelja koje je imao u umjetničkom miljeu tadašnje Jugoslavije. Pored Zdravkovića, film prati i živote još nekih poznatih umjetnika tog vremena: Zorana Radmilovića, Mike Antića, Tozovca i drugih.

Prikazane su dvije linije radnje – 1991. prati odnos Tome i doktora koji započinje liječenje Tome te kako se to poznanstvo pretvara u prijateljstvo. Druga linija prati Tomin život – od djetinjstva u Pečenjevcu, preko poznanstva sa Silvanom Armenulić koje će presudno utjecati na njegovu karijeru, kao i na privatni život, dostizanja nenaslućene visine popularnosti, ali i dna života. 

U filmu možete čuti velike Zdravkovićeve hitove te nove originalne pjesme koje su postale svjetski popularne. Jedna od njih je "Ponoć" koju je napisao Željko Joksimović uz pomoć Predraga Živkovića Tozovca, koji je i pisao za Silvanu Armenulić. Pjesma je trebala pokazati bliskost i poseban odnos između Tome i Silvane jer, iako su bili bliski, nikada nisu snimili duet. Pjesma na YouTube kanalu broji preko 54 milijuna pregleda, a da je film postao i svjetski poznat govori činjenica da je oborio sve kinematografske rekorde. Tako je i broj gledatelja u prvom tjednu prikazivanja bio 100 000

 

Film "Toma" ne propustite pogledati u subotu u večernjem terminu na Novoj TV


 

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju