Ovo je priča o duši

Toma Zdravković, čovjek kojega ne pamtimo samo po njegovim pjesmama i načinu na koji ih je pjevao, već i kao jednog velikog boema - po ponašanju i u duši.

Zdravkovićevu karijeru krase mnogobrojni hitovi, među kojima je i pjesma "Za Ljiljanu". Prema mnogima, scena u kojoj je izvedena ta pjesma, jedna je od najtužnijih scena filma. 

Ne kosite rosnu travu
Ne lomite mladu granu
Ostavite cvetna polja
Ostavite cvetna polja
Nek' cvetaju za Ljiljanu

"Toma" je srpski biografsko-dramski film iz 2021. u režiji Dragana Bjelogrlića i Zorana Lisinca. Glavnu ulogu, odnosno Tomu Zdravkovića, utjelovljuje mladi i talentirani Milan Marić, dok sporedne uloge tumače Tamara Dragičević, Petar Benčina, Andrija Kuzmanović i drugi. Film je imao svoju svjetsku premijeru 2021. na Filmskom festivalu u Sarajevu te je otvorio Festival filmskih susreta u Nišu, gdje su Milan Marić i Tamara Dragičević osvojili nagrade za glavne uloge.

Film "Toma" jedan je impresionistički portret Tome Zdravkovića koji prikazuje same njegove početke, baš kao i vrhunac slave, njegove ljubavi koje su ga inspirirale prilikom skladanja nekih od najvećih hitova, baš kao i odnos sa velikim brojem prijatelja koje je imao u umjetničkom miljeu tadašnje Jugoslavije. Pored Tome, kroz film pratite i živote poznatih umjetnika tog vremena: Zorana Radmilovića, Mike Antića, Tozovca i drugih.

Film prati dvije linije radnje: 1991. prati odnos Tome i doktora koji započinje liječenje Tome i kako se to poznanstvo pretvara u prijateljstvo. Druga linija prati Tomin život: od djetinjstva u Pečenjevcu, preko poznanstva sa Silvanom Armenulić koje će presudno utjecati na njegovu karijeru, ali i na privatni život, dostizanja nenaslućene visine popularnosti, ali i dna života. 

U filmu možete čuti velike hitove Tome Zdravkovića, ali i nove originalne pjesme koje su postale svjetski popularne. Jedna od njih je pjesma "Ponoć" koju je napisao Željko Joksimović uz pomoć Predraga Živkovića Tozovca, koji je i pisao za Silvanu Armenulić. Pjesma je trebala pokazati bliskost i poseban odnos između Tome i Silvane jer, iako su bili bliski, nikada nisu snimili duet. Pjesma na YouTubeu kanalu broji preko 37 milijuna pregleda, a da je film postao i svjetski poznat, govori činjenica da je oborio sve kinematografske rekorde. Tako je i broj gledatelja u prvom tjednu prikazivanja bio 100 000

Film "Toma" premijerno pogledajte u nedjelju u večernjem terminu na Novoj TV

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju