Više saznajte u ovotjednoj emisiji Informera.

Banke su, zbog Ovršnoga zakona koji od pljenidbe štiti veći dio plaće, još početkom prošle godine pooštrile kriterije za stambene kredite, pa do njih može sve manje zajmotražitelja. Još se tada upozoravalo da će to zaustaviti rast stambenih, no ne i kredita uopće. Razlika do tražene visine potrebne za kupnju stana prebacila se na gotovinske kredite koji rastu dvoznamenkastim stopama. Je li na pomolu repriza 'švicarca'?



Vlast nema ideja kako zadržati ljude u Slavoniji, pa je Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije pokrenulo projekt Slavonija, Baranja i Srijem. Program je težak 2,5 milijarde eura, a dosad je iskorištena polovica sredstava. Stoga smo krenuli na teren provjeriti kakvi su rezultati. Zanimalo nas je isključivo jesu li taj novac mali poduzetnici na bilo koji način osjetili u svojem poslovanju ili poboljšanju bilo kojeg aspekta života.



Već se neko vrijeme šuška kako će se europskim novcem financirati energetska obnova privatnih kuća. Dosad je to, naime, bilo moguće samo pravnim osobama. Upravo zato što je to svojevrsni presedan, stvari zapinju. Informer donosi priču o tome kada bi građani mogli do 30 milijuna eura.

Financiranje i način na koji se troši novac poreznih poreznika samo je jedna od tema o kojima skupina mladih ekonomskih entuzijasta raspravlja putem audio podcasta. Klasično liberalnoga svjetonazora, koji postaje prevladavajući u javnosti, zalažu se za građanske, osobne, ekonomske, političke i sve druge slobode. S njima se družila ekipa Informera.



Dnevni najam najmoderniji je oblik rentijerstva, posljednjih godina posebno razvijen u Zagrebu. Mnogi su iznajmljivači odselili iz centra u kreditom kupljene stanove kako bi one u centru mogli iznajmiti. Je li takav potez dugoročno pametan, tim više što se nova kriza spominje sve češće?



'Informer' donosi više u ovotjednoj emisiji u subotu 02. ožujka na Novoj TV i nedjelju 03. ožujka na Doma TV-u. Propuštene epizode pogledajte besplatno na novatv.hr.

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju