Više saznajte u ovotjednoj emisiji.

Ekipa Coolturista za vikend putuje u Slavoniju i istražuje Našice i njihovu okolicu, kako i sami stanovnici grada kažu, grad totalno drugačiji od drugih. Vožnje prekrasnim parkovima i perivojima, vožnja oko jezera Lapovac i vinogradima, tradicionalna hrana, dvorci, egzotične životinje, samo su neke od turističkih minuta koje vas čekaju u epizodi. Grad hrvatskih banova, glazbe i svjetskih prvaka na različitim područjima lako oduševi svakog posjetitelja.

Nevjerojatno, ali istinito, u Našicama ćete vidjeti Bengalske tigrove, njihovu mladunčad i mnoge druge egzotične životinje. Poučni park Bizik ne zaostaje za profesionalnim vrtovima. U njemu se nalazi preko 90 vrsta ptica i životinja iz Afrike, Amerike, Australije i, naravno, Europe. Koliko je popularan poučni park zbog raznovrsnih primjeraka ptica i životinja, ali i ljubaznosti domaćina, najbolje potvrđuje broj posjetitelja kojih ima više od 20.000 godišnje.



Za Mirka Bizika i njegovu obitelj sada znaju lovci, zoološki vrtovi i instituti. Svi koji navrate u poučni park iznenade se kada vide kako su osmišljeni okoliš i nastambe za životinje, a još više kada vide koje uzorke životinjskog svijeta imaju. Ovo je svakako prekrasno mjesto za vikend izlete za one najmlađe, a Našicama pomaže kod onog opisa totalno drukčiji od drugih, jer uistinu nema drugog grada u Hrvatskoj koji se može pohvaliti ovakvim privatnim poučnim parkom.

Dvorac Pejačević, među lokalnim stanovništvom poznat i kao “Veliki dvorac”, jedna je od glavnih atrakcija u Našicama i prvo što će vam od kulisa grada oduzimati pažnju. Do gradnje našičkoga dvorca Pejačevići su živjeli u Virovitici i na svojim drugim posjedima. Dvorac je od svoga nastanka nekoliko puta mijenjao izgled, osobito u doba grofa Ladislava (1824.-1901.), oko 1850. godine, kada je dvorac poljepšan. Osim samog dvorca koji odlično sačuvan oduševi posjetitelje, muzej unutar dvorca nezaobilazna je točka svih koji se turistički upute u Našice.



Uz veliki dvorac podignut je i prekrasan perivoj koji šetnju čini pravom romantikom, posebno kad se doda činjenica da je unutar perivoja i našički otok ljubavi. Osim povijesne i umjetničke vrijednosti, perivoj uz našičke dvorce posjeduje i izuzetnu botaničku i dendrološku raznolikost. Ističe se brojno staro drveće i biljni svijet, od kojeg je dio oduvijek tu pripadao, a dio je obitelj Pejačević donosila iz dalekih krajeva kako bi perivoj učinila ljepšim. Najpoznatija članica obitelji Pejačević bila je svakako prva hrvatska skladateljica Dora Pejačević. Ljubav prema glazbi u obitelji Pejačević i u njihovim dvorcima u Našicama osobito su njegovale Gabrijela, žena Ladislava, i Lila, žena dr. Teodora, koje su bile i pokroviteljice Hrvatskoga glazbenoga zavoda u Zagrebu. U jakom glazbenom ozračju rodila se i rasla Teodora, poznatija pod imenom Dora, najstarija kćerka dr. Teodora grofa Pejačevića. Dora Pejačević (1885.-1923.) istaknuta je hrvatska skladateljica koja je, na žalost, kao i mnogi drugi umjetnici, bila poznatija i cjenjenija u inozemstvu nego u Hrvatskoj. Živjela je za glazbu. Njezina su djela bila na repertoaru mnogih uglednih umjetnika, a ime joj se pojavljivalo na programima i koncertnim plakatima s najvećim svjetskim skladateljima. Muzikolozi ističu da je postavila temelje novijoj hrvatskoj komornoj i koncertantnoj glazbi. Danas u dvorcu možete vidjeti i njezinu sobu, kao i glasovir.

Vrhunska vina i vinogradarstvo postaju sve jači turistički proizvod cijele Slavonije, a posebno Feričanaca, koji su nadomak Našica. Konzumacija vina kao i znanje o vinima sve je važniji dio životnog stila u Hrvatskoj. Tako je u zadnjih desetak godina turizam vina postao sve popularniji oblik turizma specijalnog interesa. Mnoge vinske regije i vinari promoviraju svoje vino prilikom posjete gostiju vinarijama, pa tako i vinarija Feravino u Feričancima.



Vinski turizam je aktivnost koja objedinjuje proizvodnju i prodaju vina s turizmom. Vino, vinarske regije i proizvođači vina glavni su elementi vinskog turizma, a uspješan doživljaj koji nudi ta vrsta turizma ovisi podjednako o gledištima vinara o turističkim posjetima, koliko i o kvaliteti vina i regionalnim atrakcijama. Osim vođenih degustacija i učenja o vinima, ekipu Coolturista oduševio je i popratni sadržaj sve popularniji među turistima, razgledi vinograda i uživanje u prekrasnoj prirodi ovog kraja, dok i berbe grožđa postaju sve draže posjetiteljima.


Nove uzbudljive turističke priče emisije 'CoolTurist' pratite subotom na Novoj TV, propuštene epizode pogledajte besplatno na novatv.hr.

 

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju