Više saznajte u ovotjednoj emisiji.

Vrijeme je da uđemo u svijet najljepših hrvatskih bajki, i to zahvaljujući slavnoj Ivani Brlić Mažuranić, koja se rodila upravo u Ogulinu! Prije dvanaest godina u svom je rodnom gradu dobila i muzej nazvan Ivanina Kuća Bajke, a ekipa Coolturista odlučila je provjeriti skriva li osim kreativnog i turistički potencijal.



Stari frankopanski kaštel u Ogulinu pravo je utočište dječje mašte, jer sve što je Ivana Brlić Mažuranić stvorila u svojoj bogatoj karijeri ovdje se nalazi u jednom sasvim posebnom obliku, a čarobna voditeljica kroz sva ova čuda moderna je verzija slavne Ivane Brlić Mažuranić. Ona ima odgovore na sva neobična dječja pitanja i raspolaže baš svim tajnama muzeja.

Ivana Brlić Mažuranić poslužila je kao inspiracija još jednom važnom turističkom projektu ovoga grada. Riječ je o Ogulin Trailu, najbajkovitijoj utrci hrvatske trkačke scene koja je inspirirana likovima iz njezinih bajki, pa se tako i utrke zovu Kosjenka i Regoč, a za najmlađe tu je - Tintilinić!



Šumski predjeli Ogulina idealna su kulisa rujanske utrke koja se zbog svoje bajkovite tematike itekako razlikuje od sličnih sportskih druženja. Putevima Ivane Brlić Mažuranić rado kreću i strani turisti, jednoglasno oduševljeni zbog dobre ideje i bajkovite prirode.

Osim po Ivani Brlić Mažuranić, poznat je Ogulin i po tradicijskim jelima, a pozornost posebno privlači ogulinska mošnja. U namjeri da što bolje predstave svoje tradicionalno jelo, članovi KUD-a Sv. Juraj Zagorje prvo su nabacili pjesmu a onda objasnili sve o ovom nesvakidašnjem jelu.



Osam kilometara od Ogulina nalazi se Tounj, gradić možda najpoznatiji po našoj idućoj turističkoj lokaciji. Riječ je o dvokatnom kamenom mostu jedinstvenom u ovom dijelu Hrvatske koji je prije nekoliko godina opet zasjao u punom sjaju i tako postao prava romantična kulisa brojnim turistima. Izgrađen na mjestu gdje Jozefinska cesta prelazi preko kanjona rijeke Tounjčice, ovaj most izaziva divljenje i privlači posjetitelje.

Nove uzbudljive turističke priče emisije 'CoolTurist' pratite subotom na Novoj TV, a nedjeljom na Doma TV-u. Propuštene epizode pogledajte besplatno na novatv.hr.

 

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju