Više saznajte u ovotjednoj emisiji.

Rijeka se oduvijek mogla pohvaliti bogatim kulturno-društvenim životom, a u posljednjih nekoliko godina on je u posve novom uzletu. CoolTurist donosi priču o sasvim posebnoj zgradi koja slavi i potiče raznovrsnost i toleranciju!



Ovakva neobična kombinacija moguća je samo u Rijeci – u bivšem skladištu i vinskom podrumu riječke Delte danas u rijetko viđenoj sinergiji surađuju na prvi pogled nespojivi kreativci. Srce i duša ove zgrade, a i čitavog projekta poznati je riječki arhitekt Idis Turato, koji predvodi čitav niz stručnjaka i gradskih tijela uključenih u prenamjenu ove ljepotice, a sve u sklopu projekta Rijeka - Europska prijestolnica kulture 2020.

A kad je u pitanju glazbeni mainstream Rijeke, svi nas putevi vode do grupe Jonathan. Riječka glazbena scena oduvijek je imala poseban status u domaćoj glazbi, a dečki iz Jonathana otkrivaju i zašto.



Iako je najviše okrenuta budućnosti, Rijeka voli slaviti i prošlost te u svojim gostima budi sjećanja na neka stara vremena. Samo za vas ekipa CoolTurista pronašla je dva muzeja čiji će vam postavi izmamiti osmijeh na lica!

Muzej Peek&Poke itekako podsjeća na neka dobra stara vremena, a kad tome dodamo podatak da su sva računala i dalje ispravna i u upotrebi, dobijemo pravi mali raj za geekove i ljubitelje vintage tehnologija. Strast i upornost vlasnika Svetozara Nilovića doveli su Peek&Poke na popis svjetskih muzeja slične tematike, a baš ovaj riječki najveći je u ovom dijelu Europe. A samo nekoliko metara od muzeja starih računala nalazi se još emotivnija kolekcija nazvana muzej djetinjstva, čiji postav predstavlja CoolTurist.



Baš poput svega u Rijeci, i tržnica odudara od standarda. Zahvaljujući specifičnoj arhitekturi ribarnice i dvaju paviljona, posjet ovom dijelu Rijeke pretvara se u pravi gastro vizualni doživljaj. Tržnica isprepletena je povijesnim pričama, ali na njoj ipak suvereno vlada sadašnjost, jer je neizostavni segment takozvanog riječkog načina života.

Art Kino živo je središte kulturnog i društvenog života, a nove naraštaje upoznaje s najvrednijim postignućima filmske umjetnosti. Da su drukčiji te da žele biti protuteža domaćim multiplex kinima, svjedoči i njihov slogan - Proud to be antiplex! Već na samom ulazu, jasno vam je da nije riječ o običnom kinu. Riječani kažu kako je ovo mjesto susreta i inspiracije, a uz brojne radionice zainteresirane vodi i s druge strane filmske umjetnosti.

Odrastanje uz film ovdje je moguće na svim razinama, a ekipa Art Kina najviše se ponosi radionicama za najmlađe. Art Kino je, poručuju, otvoreno za sve, a da nije riječ tek o paroli, svjedoči i 1200 različitih programa u kojima je samo u prošloj godini uživalo više od 40 tisuća posjetitelja.

Nove uzbudljive turističke priče emisije 'CoolTurist' pratite subotom na Novoj TV, a nedjeljom na Domi TV. Propuštene epizode pogledajte besplatno na novatv.hr.

 

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju